IPAK NISU SVI ZADOVOLJNI

Dijabetičari protiv Milinovićeve reforme

16.06.2010 u 21:25

Bionic
Reading

Na izvanrednom sastanku o restrukturiranju zagrebačkoga sustava zdravstva i položaja liječnika, posebice na primjeru Sveučilišne klinike za dijabetes, endokrinologiju i bolest metabolizma "Vuk Vrhovac", sudionici su zaključili da nisu suglasni s načinom na koji se provodi zdravstvena reforma.

Istaknuvši kako žele uspjeh reforme, ali i uz ocjenu da je ona trebala biti bolje pripremljena, svoje neslaganje s načinom njezine provedbe izrazili su predavači na izvanrednom sastanku - ravnatelj Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac" prof. Željko Metelko, predsjednik Hrvatskoga liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić, predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu Mensura Dražić, pomoćnica pročelnika Gradskoga ureda za zdravstvo Lidija Hrastić Novak i Miran Martinac, voditelj Odsjeka za digestivnu kirurgiju Kliničke bolnice Merkur i predsjednik Odbora za zdravstvo zagrebačke Gradske skupštine.

U uvodnoj prezentaciji prof. Metelko ocijenio je da je previše nejasnoća i opasnosti u prijedlogu reorganizacije zagrebačkih bolnica u odnosu na Sveučilišnu kliniku "Vuk Vrhovac" da bi se s njom odmah nastavilo.

Dodao je da su problematične i financijske uštede te kako je potreban razgovor, među ostalim, i o daljnjem stručnom i edukacijskom rada s osobama sa šećernom bolešću te provođenju nacionalnoga programa osoba sa šećernom bolešću.

Zaključio je da je proces spajanja zagrebačkih klinika ministrova odluka te da su "Vuk Vrhovac" i KB Merkur dvije vrhunske ustanove, ali s potpuno različitim ciljevima rada.

Voditeljica Ureda WHO-a u Hrvatskoj Antoinette Kaić-Rak istaknula je pak kako je važno da se na "Vuku Vrhovcu" nastave provoditi svi programi na temelju kojih je ta klinika 2008. ponovno imenovana za suradnu ustanovu WHO-a što vrijedi do 2012. Upozorila je da se danas puno teže otvaraju kolaborativni centri WHO-a, a lakše se zatvaraju.

Predsjednik Hrvatskoga saveza dijabetičkih udruga Davor Bučević, koji se naknadno priključio sastanku, izjavio je da je ta udruga dala potporu pripajanju Sveučilišne klinike "Vuk Vrhovac" Kliničkoj bolnici Merkur jer su dobili obećanje da će "Vuk Vrhovac" ostati klinika, da će se zadržati funkcionalnost klinike i ime, da će "Vuk Vrhovac" i dalje ostati suradna ustanova WHO-a te da će razina usluga ostati ista.

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izrazio je pak na današnjoj konferenciji za novinare zadovoljstvo širokom potporom struke koju je, kako je istaknuo, dobio za projekt reintegracije i racionalizacije zdravstvenoga sustava u Zagrebu.