KOSOR PODRŽAVA JOSIPOVIĆA

Na HRT-u istraga zbog koncerta za generale

16.06.2010 u 18:11

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor u zajedničkom su priopćenju najoštrije osudili isticanje fašističkih obilježja na koncertu koji je organiziran u nedjelju, 13. lipnja 2010. u Splitu s navodnom nakanom potpore hrvatskim generalima i njihovim obranama pred Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

Isto tako, poštujući nezavisnost Hrvatske radiotelevizije (HRT) kao javnog servisa, Josipović i Kosor su upozorili na zakonsku obvezu HRT-a oko promicanja javnih interesa.

U tom su smislu pozvali vodstvo HRT-a na odgovorno ponašanje i žurno usvajanje mjere prema kojima će se ubuduće trenutno prekinuti emitiranje programa u slučaju isticanja ili veličanja totalitarnih ideologija.

Predsjednik Ivo Josipović je, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, pokrenuo istragu o sudjelovanju djelatnih vojnih osoba na spomenutom skupu.

"Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor u potpunosti podržava odluku predsjednika Republike Hrvatske", stoji u zajedničkom priopćenju predsjednika Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor

Nakon žestokih kritika o koncertu se oglasio i HRT. Vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac najoštrije je osudio bilo kakvo veličanje i isticanje simbola totalitarnih režima i ideologija. 'HRT je svjestan propusta koji je učinjen. Istraga je pokrenuta, a svi koji su prekršili propise, bit će sankcionirani', stoji u priopćenju HRT-a.