TUŽITELJSTVO TRAŽI

Za pogibiju kritičara Glavana godinu dana uvjetno

16.06.2010 u 17:58

Bionic
Reading

Uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine varaždinsko Općinsko državno odvjetništvo predlaže sudu u optužnom prijedlogu protiv Maria Novaka, ludbreškog fotografa pod čijim je vozilom lani stradao Darko Glavan

Prometna nesreća u kojoj je poginuo zagrebački glazbeni kritičar dogodila se 13. srpnja prošle godine, pola sata nakon ponoći, odnosno nedugo nakon završetka Radar festivala koji je održan na varaždinskom gradskom stadionu gdje su te noći nastupili Eric Burdon, Solomon Burke i Carlos Santana.

Upravljajući iz smjera Varaždina prema naselju Turčin terenskim automobilom marke Ford Explorer XLT, američkih registarskih oznaka NEW YORK DUE 1978, Novak nije uočio na kolniku Glavana koji se kretao s lijeve na desnu stranu u smjeru njegovog kretanja, pa nije ni zaustavio vozilo.

'Brzinu vožnje nije prilagodio smanjenoj vidljivosti uslijed mraka te činjenici da na toj županijskoj cesti nije bilo javne rasvjete, kao i dometu oborenih svjetala svojeg vozila, odnosno gustoći prometa s obzirom na okolnost odlaska s koncerta, tako da u slučaju potrebe može pravodobno zaustaviti vozilo', navodi se u optužnom prijedlogu.

Zbog opisanih propusta, kako se ističe, Novak je iz nehaja prednjim dijelom automobila naletio na Glavana i nanio mu ozljede teške naravi koje su dovele do smrtnog ishoda. Uz oguljotine kože, nosa, brade, leđa, lijeve podlaktice, obje šake, desne prepone, lijevog kuka, lijevog koljena, Glavan je zadobio i razderotinu glave, prijelom desne potkoljenice, prijelom baze lubanje, edem mozga, krvarenje u moždane komore i meke moždane ovojnice, prijelom petog vratnog kralješka, razdor grudne aorte s krvarenjem u lijevo prsište i razdor jetre s krvarenjem u trbušnu šupljinu.

Uz jednogodišnju zatvorsku kaznu koja se neće izvršiti ukoliko u roku od tri godine po pravomoćnosti presude ne počini novo kazneno djelo, Državno odvjetništvo predlaže da se na raspravi napravi uvid u niz dokumenata i vještačenja, između ostalog i u analizu alkohola u krvi i mokraći za okrivljenog i oštećenog, da se sasluša svjedokinja, oštećeni iza pokojnog Glavana te okrivljeni. Osim toga predlaže se i da se Novaku privremeno oduzmu hrvatska i američka putovnica kako ne bi mogao napustiti Republiku Hrvatsku i tako postati nedostižan tijelima kaznenog progona.