TRESLA SE BRDA...

Milinović slomio otpore za spajanjem bolnica

16.06.2010 u 14:36

Bionic
Reading

Ministar Darko Milinović nastavlja s reformom zdravstva i spajanjem zagrebačkih bolnica 1. srpnja nakon što je slomio krhki otpor koji su mu pružili iz ravnatelji nekih bolnica i pacijenti okupljeni u Udrugu oboljeli od dijabetesa koji su tražili ostanak samostalne bolnice Vuk Vrhovec

Predsjednik za očuvanje hrvatskog modela liječenja dijabetičara

Uvažavajući važnost Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac i vrhunske rezultate koje klinika postiže u liječenju i zaštiti osoba od šećerne bolesti, predsjednik Ivo Josipović je istaknuo potreba da se sa pozornošću sagledaju dobre i loše strane spajanja Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac i Kliničke bolnice Merkur. Naglašena je potreba da se očuvaju postignuti rezultati na prevenciji i zbrinjavanju bolesnika sa šećernom bolesti u svijetu poznat kao hrvatski model. Glavna zadaća reforme zdravstvenog sustava uz racionalizaciju mora biti očuvanje i unapređenje zdravstvene zaštite građana te u tom kontekstu treba razmotriti odluku o spajanju.

Iz bolnice za plućne bolesti Jordanovac, točnije ravnatelja Ljubomira Pavelića kao i Upravnog vijeća Sveučilišne klinike Vuk Vrhovec stigla je potpora predviđenim spajanjima. Također ako ministar ispuni sva obećanja koja je dao protiv spajanja nema ništa protiv ni predsjednik Saveza udruga oboljelih od dijabetesa Davor Bučević.

Milinović se zahvalio ravnateljima koji će izgubiti to mjesto 1. srpnja. 'Hvala što su prihvatili realnost i ono što je bolje za zdravstveni sustav i pacijente', rekao je Milinović. Obećao je Udruzi oboljelih od dijabetesa da se razina zdravstvene skrbi koju imaju sada neće smanjiti, nego će u najmanju ruku ostati ista, kao i zajedničku borbu za to da kolaborativni centar ostane u toj klinici. Također, zadržat će se i ime Vuk Vrhovec, jer će na značiti nastavak te tradicije te klinike, ali i na emotivnoj razini mnogo za pacijente.

Milinović je naglasio da je za reformu dobio podršku struke, a iako je njezino mišljenje neobvezujuće, drago mu je što je pozitivno.

Od 1. srpnja, ravnatelji bolnica kojima su pripojene druge, ostat će na svojim pozicijama, a oni će imenovati predstojnike novonastalih klinika. 'Ravnatelji mogu, a i ne moraju za predstojnike klinika imenovati bivše ravnatelje pripojenih ustanova', objasnio je ministar zdravstva. On tvrdi da će bdjeti nad novim upravama da se ne ostvare strahovi o neulaganju u pripojene komponente. 'Nove uprave bit će sastavljene i od ljudi iz bolnica koje gube funkcionalno-pravni status', objasnio je Milinović. Ali to se neće dogoditi odmah 1. srpnja, nego postupno kasnije.