VREMENA JE MALO

Hrvatskoj 24 mjeseca da potroši 2,2 milijarde eura

16.06.2010 u 10:47

Bionic
Reading

Hrvatska se treba dobro pripremiti kako bi nakon ulaska u Europsku uniju povukla što više sredstava iz strukturnih fondova od 2,2 milijarde eura, koliko joj je namijenjeno u postojećem proračunu, rečeno je na okruglom stolu koji je organizirala Vesna Pusić

'Vremena je malo jer će se sav novac trebati potrošiti u samo 24 mjeseca', rekao je šef delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren koji je izrazio zabrinutost hoće li Vlada uspjeti asorbirati ta sredstva.

Ako se ta sredstva ne povuku u rečenom razdoblju, ona propadaju, pa je onda jasna žurba Vlade da se pregovori dovrše do kraja ove godine kako bismo ušli u Uniju na vrijeme ne bismo li iskoristili novac koji nam je namijenjen.

Vandoren je naglasio da je važno dobro biti pripremljen u pretpristupnoj fazi jer će onda zemlje kada uđe u EU lakše povlačiti novac. Hrvatska danas iz pretpristupnih fondova vuče oko 150 milijuna eura godišnje. Šef europske delegacije u EU-u je poručio što je važno učiniti kako bi se što efikasnije iskoristio novac iz fondova EU-a. 'Potrebna je hitna priprema zrelih programa, posebno infrastrukturnih. Nužno je postavljanje kapaciteta za provedbu projekata. Privatni sektor također mora biti spreman za sudjelovanje na natječajima javne nabave te u sve mora biti uključena i lokalna i regionalna Vlast', zaključio je Vandoren.

Predsjednik Sabora Luka Bebić je naglasio da će, što se zakonskog okvira tiče, sve biti dovršeno do kraja ove godine. 'Potrebno je donijeti još 10-15 zakona', poručio je Bebić. Organizatorica skupa Vesna Pusić je naglasila da za ovakve projekte za 15 uloženih Vladinih eura, EU daje 85 i zato je sve što se neiskoristi direktan gubitak. 'Kao da smo sami sebi izbili novac iz ruku', rekla je ona.

Potom je govorio državni tajnik Hrvoje Dolenc iz Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU-a koji je naglasio da će u petak prezentirati nacrt nacionalnog strateškog referentnog okvira kojim se definiraju osnovnoi ciljevi i područja ulaganja u koja se misli financirati iz europskih fondova. Ta područja su donekle definirana i prema zadanim kriterijima iz Poglavlja 22 pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om. Dakle, novac se namjerava potrošiti na projekte iz područja prometa, energetike, regionalne konkurentnosti, razvoja ljudskih resursa te na razvoj i upravljanje.