IGNORIRANJE I REAGIRANJE

Humanost i ustaštvo na HTV-u

16.06.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Ustaški pozdrav 'za dom spremni' uz neizbježne ruke u zraku zaorio se nekoliko puta u nedjelju splitskom Spaladium arenom, gdje je održan humanitarni koncert 'Za istinu', za prikupljanje novca za pravnu pomoć hrvatskim generalima u Haagu, u organizaciji splitsko-dalmatinske Hvidre i nacionalne Zaklade za istinu o Domovinskom ratu

Zašto je izostala reakcija javne televizije u obliku stišavanja tona i ograde voditelja, nije jasno, ali oni ionako tvrde da ništa takvo nisu vidjeli ni čuli.

Glasnogovornik HRT-a Danko Družijanić kazao je da 'više ključnih osoba uključenih u produkciju humanitarnog koncerta 'Za istinu' koji je HTV prenosio 13. lipnja potvrđuje da niti na pozornici niti u režiji prijenosa nije čulo uzvike 'za dom spremni''.

Istodobno, Družijanić 'ne isključuje mogućnost da je takvih povika bilo, ali i napominje da je organizatorima koncerta prilikom pripreme prijenosa bilo posebno napomenuto da su takvi povici neprihvatljivi, kao i pripadajuća ikonografija. Redateljica prijenosa potvrđuje da se u realizaciji prijenosa posebno pazilo da takvog znakovlja ne bude u kadrovima prijenosa'.

Organizatori su pak uoči koncerta javno pozvali posjetitelje da 'ne bude nikakvog politiziranja ili neprimjerenih obilježja, koja bi mogla naštetiti ljudima na suđenju u Hagu'.

S obzirom na viđeno, eto nove-stare teme za Programsko vijeće HRT-a, no hoće li na sljedećoj sjednici biti riječi o nezakonitom ponašanju javne televizije, predsjednik Programskog vijeća Zvonko Milas 'ne zna, a slučaj ne može komentirati', jer on također 'ništa nije ni čuo ni vidio'.

'HRT ne može frizirati realitet i treba prenijeti da se i takve stvari događaju, ali to treba učiniti na kritički način', izričita je članica Programskog vijeća HRT-a Marina Škrabalo. 'Postoji jasna procedura u takvim slučajevima - stišavanje tona i ograda komentatora', ističe Škrabalo istodobno podsjećajući da se o sličnim situacijama već najmanje pet put puta raspravljalo na sjednicama Programskog vijeća.

'Kod takvih povika i pozdrava riječ je o kršenju Ustava i nekoliko zakona, Kaznenog i Zakona o diskriminaciji, o ideologiji mržnje koja je nedopustiva, a ovo je propuštena prilika da se javnost usmjeri na prave vrijednosti', upozorava Škrabalo.

U međuvremenu, splitsko-dalmatinska policija najavila je da će 'zatražiti snimku koncerta, kako bi utvrdila pojedinačno počinitelje nezakonitog ponašanja'.