ZBOG PRIBLIŽAVANJA ČEHOKU

Milanović raspustio varaždinski SDP!

15.06.2010 u 15:43

Bionic
Reading

Glavni odbor SDP-a raspustio je sva tijela varaždinske organizacije SDP-a zbog udaljavanja od varaždinskog HNS-a, koji je bio koalicijski partner na zadnjim lokalnim izborima, odnosno zbog približavanja Nezavisnoj gradskoj listi varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka

Odluka o raspuštanju donijeta je na osmoj sjednici Glavnog odbora, koja je održana u nedjelju, a na čijem je dnevnom redu bilo stvaranje koalicije za predstojeće parlamentarne izbore.

Iako se kao razlog raspuštanja SDP-a grada Varaždina navodi djelovanje suprotno programu, odnosno političkim ciljevima stranke, razrješenje Nine Lučića s mjesta predsjednika gradske organizacije te ostalih dužnosnika varaždinskog SDP-a povezano je upravo s predstojećim parlamentarnim izborima, odnosno s njihovim ponašanjem nakon zadnjih lokalnih izbora.

Naime, članovi središnjeg tijela SDP-a odbora uvjereni su da se vodstvo varaždinske organizacije previše udaljilo od varaždinskog HNS-a s kojim je na zadnjim lokalnim izborima za Gradsko vijeće osvojilo gotovo 40 posto glasova, što je bio najbolji rezultat u odnosu na ostale liste i stranke.

Međutim, zahvaljujući podršci HDZ-a i HSS-a, većinu u Gradskom vijeću osigurala je na kraju Nezavisna gradska lista Ivana Čehoka na kojoj su bili, uz članove HSLS-a, i bivši članovi HNS-a te rijetke nestranačke osobe.

Tijekom sjednica Gradskog vijeća koje su uslijedile varaždinski HNS često se suprotstavljao odlukama većine vijećnika, odnosno varaždinskog gradonačelnika. Međutim, to nije bio uvijek slučaj s vijećnicima i čelnicima varaždinskog SDP-a, koji su takvu svoju politiku objašnjavali vlastitim stavom u odnosu na određeni problem, a ne raskidom koalicije s HNS-om, odnosno bezrezervnom podrškom Čehoku.

No s takvim se tumačenjem varaždinskih SDP-ovaca očigledno ne slažu u čelništvu stranke, pa će nakon raspuštanja vodstva u Varaždin stići povjerenik iz Karlovca koji će pripremiti izbornu konvenciju za novo vodstvo koje će, čini se, morati bespogovorno biti uz HNS.