NEUTRALNI PREDSJEDNIK

Josipović neće potpisati peticiju

15.06.2010 u 14:07

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je, odgovarajući na upit novinara kada će potpisati sindikalnu inicijativu za raspisivanje referenduma o izmjenama Zakona o radu, rekao da će još razmisliti i da vjerojatno neće potpisivati taj prijedlog te ustvrdio da 'predsjednik SDP-a, kao i vlada, prepoznaju potrebu da predsjednik Republike u političkom smislu - posebno kada je riječ, kako i sami sindikati kažu, o referendumu o vladi - ostane neutralan, pa čak i bez obzira na neke vlastite afinitete'

'Ne zato što možda dio ili sve zahtjeve ne bi u jednom kontekstu i podržao, nego zato što držim da je funkcija predsjednika Republike ekvidistanca i zalaganje za pravedno rješenje cijelog problema vezanog uz Zakon o radu, a sebi želim otvoriti mogućnost sudjelovanja u pregovorima', pojasnio je Josipović.

'Predsjednik Republike mora imati položaj koji mu omogućava da arbitrira i pozove za pregovarački stol', rekao je Josipović novinarima.

Upitan je li na njegovu odluku o potpisivanju inicijative za referendum utjecao razgovor s premijerkom Kosor, Josipović je odgovorio da nisu o tome razgovarali i dodao da je vrlo često bio u poziciji kritizirati vladu i zalagati se da se učini boljim ono što se može.

Na novinarski upit da komentira poruku predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da ostane neutralan, Josipović je rekao da predsjednik SDP-a, kao i vlada, prepoznaju potrebu da predsjednik Republike u političkom smislu - posebno kada je riječ, kako i sami sindikati kažu, o referendumu o vladi - ostane neutralan, pa čak i bez obzira na neke vlastite afinitete. Predsjednik Republike ima svoje ustavne okvire i ja se toga želim držati, istaknuo je predsjednik Josipović.

Zamoljen da komentira jučerašnje javne istupe na temu tko kome u državi osigurava plaću, predsjednik Josipović je rekao porezni obveznici osiguravaju plaću svim proračunskim korisnicima i sebi društveni standard. Sve priče o tome kako i što preraspodjeliti moraju imati jasnu poruku - moramo imati radna mjesta, podići proizvodnju i naći načina da se više zaradi. Kada se više zaradi moći ćemo i više podijeliti, rekao je.

Predsjednik Josipović nije želio komentirati tvrdnje premijerke Kosor da sindikati manipuliraju građanima, jer građani ne znaju što potpisuju.