Hrvatska NOVA HEP-ova AFERA

Mravak dogovorio 16 milijuna kuna mita?

Iako se na optuženičkoj klupi već našao zbog fiktivnog zapošljavanja Rade Buljubašića, optužbe na račun bivšeg šefa HEP-a Ivana Mravaka, čini se, ne prestaju

Bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka USKOK je danas iz Remetinca doveo na ispitivanje u sjedište USKOK-a zbog namještanja poslova za HEP, pri čemu je Mravak od izvođača radova tražio mito od najmanje 16 milijuna kuna. Osim Mravka, USKOK je u Zagrebu i Splitu uhitio direktora HEP Proizvodnje Petra Ćubelića, predsjednika Nadzornog odbora zagrebačke tvrtke Monting PIM Ljubu Bušića i direktora tog poduzeća Antu Matića.

Mravka
se tereti da je od čelnika tvrtke Montig primio 700.000 kuna mita za jedan posao, a dogovor o isplati mita od čak dva milijuna eura za drugi posao propao je prvenstveno zbog Mravkove smjene s čela HEP-a.

Mito od dva milijuna eura odnosio se na namještanje posla izvođenja radova i opremanje postrojenja u termoelektrani Sisak. Naime, krajem 2007. HEP je raspisao natječaj za radove na glavnom projektu Termoelektrane Sisak. Ingra je tada poslala najpovoljniju ponudu, no Mravak je s čelnicima Montiga dogovorio spuštanje cijene ovog posla. Dogovorili su, među ostalim, da će razliku u cijeni dogovoriti sklapanjem aneksa ugovora, mimo javnog natječaja. Vrijednost ovog 'dodatka' na stari ugovor iznosila je 40 milijuna kuna.

Večernji pak doznaje da su istražitelji uspjeli doći i do nekih novih informacija o imovini Ivana Mravka, koju je on već prepisao na obitelj.

Prema nekim procjenama, nekretnine Ivana Mravka vrijede oko tri milijuna kuna. Uz stan u Zagrebu, posjeduje kuću u Vukovaru, gdje je i prijavljen te trokatnu vikendicu nedaleko od Primoštena. Međutim, među vlasništvo se navodno ubraja i vikendica na Bjelolasici, kao i građevinsko zemljište u podsljemenskoj zoni, ali i dionice INA-e i T-HT-a. Ako tužiteljstvo na sudu uspije dokazati da je bilo koji dio imovine pribavio protupravno, mogao bi bez nje ostati bez obzira na to što ju je već prepisao na obitelj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još