POLICIJI NIŠTA SPORNO

Ništa od zabrane skupa mrzitelja

15.06.2010 u 07:29

Bionic
Reading

Policija ne namjerava zabraniti skup mladeži HČSP-a u subotu na Trgu bana Jelačića protiv najavljene parade Zagreb Pride, iako je sasvim jasno da ih motivira samo mržnja i netolerancija prema pripadnicima seksualnih manjina

Naime, HČSP je uredno u policiji prijavio skup pod imenom 'Protiv gay parade' što nadležni očito ne drže spornima iako je na zabranu skupa u petak pozvala u pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Kortinik. Iz policije su nam odgovorili da poduzimaju sve potrebne radnje neophodne za osiguranje javnog reda i mira te sigurnosti svih sudionika i ostalih građana na javnom prosvjedu.

Mladež HČSP-a koja podršku za svoje aktivnosti dobiva od bizarnih organizacija poput Centra za liječenje homoseksualnosti iz Beograda javno se hvale da su stekli i vrlo dobre odnose s policijom. U PUZ-u tvrde da se tu radi o 'subjektivnom osjećaju' mladeži HČSP-a o njihovim odnosima s policijom.

Prošlog tjedna javnosti su poslali priopćenju za javnost puno mržnje koje je potpisao Frano Čirko, predsjednik mladeži HČSP-a koji je pripadnike seksualnih manjine okrivio za širenje AIDS-a i ostalih bolesti koje ugrožavaju zdravlje građana te ih nazvao gorima od Hitlera. 'AIDS je do sada ubio preko 30 milijuna ljudi, a trenutačno ih je zaraženo 35 milijuna. Nije li podržavanje ovakvoga načina života upravo podržavanje genocida s kojim se prema broju žrtava ne može mjeriti čak ni Hitlerov nacizam?' zaključio je Čirko ovu suludu usporedbu.

Iz policije su nam odgovorili da spomenuto priopćenje, kao i obavljanjem dodatnih provjera do sada nisu utvrđeni elementi koji su u suprotnosti s važećim propisima koji reguliraju pravo na prijavu i održavanje javnih okupljanja. Također su naznačili da skup Zagreb Pride još uvijek nije prijavljen policiji iako je njegovo održavanje prema informacijama iz medija zakazano za subotu.

HČSP je i prošle godine organizirao protuskup Zagreb Pridea na kojem se okupilo 50-ak njihovih aktivista koji su se 'proslavili' uzvikujući poruke pune mržnje protiv sudionika, a neki su pokušali i krenuti prema sudionicima povorke, ali ih je zadržala policija. Ova je stranka ove godine na Titov rođendan krenula u Kumorovec održati i tamo protuskup protiv štovatelja pokojnog jugoslavenskog vođe i njegovog lika i djela. Kao ni njihov skup protiv Zagreb Pride, ni ovaj nije imao posebnog odjeka među građanima, ali mogućnost da se dogodi neka nesreća, ne treba zanemariti.

Uglavnom, izgleda da se HČSP specijalizirao za organizaciju protuprosvjeda na kojima rasipa mržnju i gorčinu koje su očito puni. Nitko ne osporava njihovo demokratsko pravo da izraze mišljenje ili protivljenje pravima homoseksualaca ili svoj pogled na djelo pokojnoga jugoslavenskog maršala, ali u svojoj organizaciji s konkretno izraženim stavovima, a ne huškanje protiv određenih društvenih skupina i pozivima na linč i nasilje na njihovim skupovima.