SPLITSKI MEGAPROJEKT

Kerum gradi žičaru od mora do Marjana!

14.06.2010 u 15:16

Bionic
Reading

Splitska vlast najavljuje proširenje Zapadne obale Gradske luke te izgradnju šetnice, plutajuće veletržnice ribe, žičare i javnih garaža, i to već za godinu dana, no odbija kazati tko će financirati projekt vrijedan 350 milijuna kuna

Projekt proširenja Zapadne obale Gradske luke, prioritet splitskog gradonačelnika Željka Keruma zbog njegova hotela Marjan, radit će dvojica studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Splitu - Jure Bešlić i Ivan

Jurić. Oni su, naime, jednoglasnom odlukom žirija pobjednici javnog natječaja, a po njihovoj ideji Split će dobiti novu široku šetnicu uz obalu, plutajuću veletržnicu ribe, galeriju vodenih skulptura u moru i žičaru koja će spajati obalu i zoološki vrt na vrhu Marjana.

Nasipanje Zapadne obale zahvat je koji splitska gradska vlast procjenjuje na minimalno 350 milijuna kuna, a predviđa se još od 1967. kada je izgrađen hotel Marjan. Ipak, pitanje je aktualizirano tek nakon što je Kerum kupio nekadašnji splitski ponos i nakon što je objavio da hotel ne može dobiti pet zvjezdica, jer nema primjeren pristup za turističke autobuse. Oko toga se javno zakačio s prethodnom splitskom vlasti, a prošle godine spekuliralo se o tome da je upravo proširenje Zapadne obale razlog njegova ulaska u politiku.

Splitski megaprojekt, uvjeravaju Kerumovi suradnici, neće se financirati iz gradskog proračuna, no nije objavljeno na koji način će se prikupiti potrebni novac; sam gradonačelnik prije nekoliko mjeseci najavio je mogućnost davanja obale u koncesiju, pa bi njezino uređenje vjerojatno platio budući koncesionar za parkirališta i morske vezove. Ipak, Kerum je prošlog tjedna osnovao i dvije nove gradske tvrtke, Splitska obala i Split gradnja, pa nije isključeno da se i one na neki način uključe u posao.

Dvojica mladih budućih arhitekata (trenutačno su apsolventi) pobjedu su odnijeli ispred zagrebačkog arhitekta Davora Senečića i splitskog dvojca Jurica JelavićDamir Rako. Njihovim projektom zapadni dio Gradske luke

dobiva šetnicu uz more, a u samom moru nalazila bi se plutajuća pozornica za kulturna događanja i performanse te niz 'plovećih' skulptura i instalacija. Vjerojatno najatraktivnija ideja jest izgradnja žičare od obale do vrha park-šume Marjan, čime bi se 'grad sagledao iz druge perspektive'.

Plutajuću veletržnicu ribe arhitekti žele smjestiti uz ribarsku lučicu Matejuška, a iskoristili bi obližnje izvore sumpora koji tjera muhe i po kojemu je današnja splitska ribarnica jedinstvena. Na suprotnom kraju Gradske luke, na vrhu lukobrana, zamišljena je crkva-svjetionik. Zapadna obala dobit će dvije podzemne garaže s četiristotinjak parkirališnih mjesta, uz još toliko u novoj garaži na Zvončacu.

Splitski dogradonačelnik Jure Šundov odbio je pojasniti kako se planira financirati projekt, no najavio je da bi Zapadna obala mogla biti proširena već do blagdana Svetog Dujma dogodine, dakle za manje od godinu dana.

Prije početka gradnje splitska vlast morat će ishoditi i dozvole konzervatora te suglasnost UNESCO-a.