SVE TEŽE OTPLAĆUJU KREDITE

Hoće li imovina seljaka završiti na bubnju?

14.06.2010 u 13:55

Bionic
Reading

Poplava koja je nedavno pogodila Slavoniju smanjila je planirani urod na poljima za 40-ak posto, a zbog izvanrednih špricanja drastično su porasli troškovi poljoprivredne proizvodnje te će konačna zarada seljaka biti znatno manja od planirane

Zbog novonastalih okolnosti već su počeli i prvi problemi seljaka s otplatom kredita bankama, a iz Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje ističu da bi val neotplate kredita već za mjesec ili dva mogao

'potopiti' brojna obiteljska gospodarstva.

'Situacija je više nego teška. Svakodnevno primam pozive poljoprivrednika koji su na rubu egzistencije i doslovno mole za bilo kakvu pomoć. Kako bi kupili traktor, kombajn i drugu potrebnu mehanizaciju, mnogi su digli kredite, a pod hipoteku su stavili obiteljske kuće, gospodarske zgrade i čitava imanja. Polja su, mnogima od njih, sada potpuno ili djelomično uništena, što znači da neće imati što prodati, dakle niti naplatiti. Zbog toga je upitna i proizvodnja za iduću godinu, a bez proizvodnje ponovo neće biti naplate. Bez tih obrtnih sredstava seljak ne može niti preživjeti, a kamoli otplaćivati kredite bankama', rekao je za tportal Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje.

Istaknuo je da će problem otplate kredita eskalirati već za mjesec ili dva, pa tako nakon poplave kućama i imanjima mnogih slavonskih obitelji koje žive od poljoprivrede sada prijeti i val zapljena.

'Država ovaj put mora uskočiti i pomoći poljoprivrednicima. Ne odustajemo stoga od zahtjeva za isplatu naknade štete od 1500 kn po hektaru i pritom apeliramo i na seljake da budu objektivni u procjeni štete. Ne odustajemo niti od cijene pšenice od 1,20 kn plus PDV i plus poticaji u cjelini. Ta će cijena moći samo rasti, s obzirom da urod neće biti ni blizu planiranih 600.000 tona, a pšenice neće biti dovoljno niti u zemljama regije, koje su također pogođene poplavom', rekao je Dukić i podsjetio da stočarima do danas nije isplaćeno oko 200 milijuna kuna poticaja za krave dojilje, svinje i tovnu junad, 40-ak milijuna kuna za kapitalna ulaganja iz 2008, a na adrese seljaka, na ime duga od 130 milijuna kuna iz 2008. godine, nije stigla niti mjenica koja je trebala doći do 30. svibnja.

Rok istječe sutra

'Nadamo se da će isplata poticaja stočarima započeti ovaj tjedan, kako mi je u razgovoru rekao ministar Čobanković. Isto tako se nadamo da će vaučer, koji također kasni, stići do kraja ovog tjedna, jer tom bi mjenicom seljaci mogli platiti PDV, ili bi ju pak mogli odmah unovčiti u bankama, što bi im olakšalo tešku financijsku situaciju u kojoj se sada nalaze. Čekamo još uvijek i na isplatu kapitalnih ulaganja iz 2008. godine, što je ukupno oko 40 milijuna kuna, koji su seljacima trebali biti isplaćeni također do kraja svibnja, a novi dogovoreni rok za isplatu je 15. lipnja', izjavio je Dukić. Ponovio je da su udruge seljaka Ministarstvu poljoprivrede dale rok do 15. lipnja, dakle do sutra, da se konačno izjasni o svim otvorenim pitanjima vezanim uz ovogodišnju žetvu, koja počinje za manje od mjesec dana.

Dotada seljaci očekuju i sastanak s premijerkom Kosor, dok je sastanak s ministrom Petrom Čobankovićem već dogovoren za petak, kada će on posjetiti Požeško-slavonsku županiju.