MANJKAVA OPTUŽNICA

Nije dokazano da su jajne stanice ljudski organi

26.01.2009 u 15:47

Bionic
Reading

Ginekolog Asim Kurjak i njegov liječnički tim nepravomoćno su danas oslobođeni optužbi za nedozvoljeno presađivanje jajnih stanica jer u sudskom postupku nisu dokazane tvrdnje tužiteljstva da su jajne stanice ljudski organ i da su ih optuženi uzimali ženama i presađivali drugim pacijenticama te time ostvarili nezakonitu imovinsku korist

Trebalo je sedam godina da bi se dokazale stvari koje su od samog početka bile jasne, rekao je novinarima nakon izricanja presude na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu Kurjakov odvjetnik Silvije Degen

Ustvrdivši kako se Hrvatskoj može sve oprostiti osim uspjeha, Degen je rekao da je oslobađajuća presuda dokaz da je postupak protiv njegovog klijenta bio 'javni linč'. Čitav slučaj opisao je riječima - 'zavist, primitivizam i srednji vijek'.

Tužiteljstvo je najavila žalbu. 'Odvjetništvo će reći sve u žalbi, to je zasad sve, nismo u mogućnosti sada komentirati druge činjenice', rekla je novinarima tužiteljica Helenca Pirnat Dragičević

Obrazlažući presudu sutkinja Sanda Bramberger Ostojić rekla je da u postupku, koji je bio zatvoren za javnost zbog zaštite pacijentica, nisu dokazana kaznena djela iz optužnice, odnosno da su optuženi nedopušteno presađivali dijelove ljudskog tijela. Istaknula je i da je medicinsko vještačenje ljubljanskih stručnjaka pokazalo da su žene mogle zatrudnjeti nakon hormonalne terapije.

U postupku nije utvrđeno od kojih su žena navodno uzete jajne stanice ni zašto te žene nisu identificirane. Državno odvjetništvo ih je naznačilo kao nepoznate darovatelje, no to nije propust sudskog postupka, rekla je sutkinja.

Za skraćenicu koja se navodila u rokovniku, a za koju je tužiteljstvo tvrdilo da znači darivanje jajnih stanica nije dokazano da je to doista značila.
Sutkinja je odbacila i tvrdnju tužiteljstva da su optuženi na oplodnjama nezakonito zaradili novac.

Sutkinja je izrazila nezadovoljstvo što je Hrvatska u društvu Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Albanije, Čečenije i Gruzije koje nemaju regulirane propise za humanu reprodukciju i darivanje organa. Ustvrdivši kako su hrvatski građani zakinuti za medicinska dostignuća, rekla je kako je u europskim zemljama takva reprodukcija u velikom porastu, a u Hrvatskoj u opadanju.