JOSIPOVIĆ PORUČIO

'Naglo rezanje pretplate moglo bi biti opasno'

11.06.2010 u 21:05

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je Vladu da hitno odustane snižavanja HRT-ove pristojbu jer je riječ, prema njihovom mišljenju, o napadu na slobodu javnog medija, odnosno na njegovu financijsku i programsku neovisnost

Udar na financijsku neovisnost javnog medija smatra se u Europi izravnim miješanjem politike u neovisnost uređivačke politike. Iz HND-a poručuju da javni servis ne smije biti ovisan o volji Vlade, on mora biti neovisan o svakoj političkoj moći.

Zbog toga će HND o ovoj namjeri Vlade obavijestiti Svjetsku i Europsku federaciju novinara, Europsku komisiju i sve vlade EU-a. Iz novinarskog društva su također podsjetili da je poglavlje 10 - Informacijsko društvo i mediji u pristupnim pregovorima s EU-om samo privremeno zatvoreno u okviru postojećih zakonskih rješenja i njihovo radikalno mijenjanje bi moglo dovesti do njegova ponovnog otvaranja. U priopćenju HND-a koje je potpisao potpredsjednik društva Luka Brailo kaže se da je ovaj postupak Vlade protivan interesima građana i hrvatskog društva te će dodatno produbiti financijske i programske probleme na HRT-u.

O ovom problemu oglasio se i hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozvavši na oprez u donošenju odluke o smanjenju RTV pretplate.
Predsjednik Josipović smatra da 'može biti opasno naglo rezanje s obzirom na broj zaposlenih ljudi i na očekivanja od televizije', ali, istaknuo je, 'donošenje odluke je u nadležnosti Vlade i Hrvatskoga sabora'.

Komentirajući vladin prijedlog da se RTV pretplata smanji sa 80 na 60 kuna, predsjednik Josipović rekao je da očekuje da će se dobro razmisliti prije donošenja konačne odluke. Pritom je podsjetio da je riječ o prijedlogu, pa odluka nije konačna te je pozvao Vladu da ga preispita.