Hrvatska APARTMANI U PREDSEZONI

Brač najtraženiji, Opatija skupa, Dubrovnik najskuplji

  • Autor: tportal.hr
  • 11.6.2010 17:10:31
  • 11.6.2010 16:32:32

Trenutne cijene apartmana razlikuju se od onih koje su iznajmljivači naplaćivali prošle godine. Umag, primjerice, bilježi najveći pad cijena iznajmljivanja apartmana, cijene su 29 posto niže. Njega slijedi Crikvenica u kojoj su cijene devet posto niže od prošlogodišnjih javlja portal Crozzila

Zadar bilježi porast cijene najma apartmana od osam posto, što ne čudi jer je riječ o gradu koji svojim gostima iz godine u godinu pruža sve veći broj zanimljivih turističkih sadržaja. Split, Dubrovnik i Novalja, kao poznate svjetske destinacije, zadržavaju gotovo iste cijene apartmanskog smještaja.

Prema podacima internetskog portala za nekretnine i turizam Crozilla.com, najtraženije su destinacije: Brač, Krk, Korčula, Primošten, Zadar, Hvar, Vodice, Crkivenica, Baška (Krk) i Crikvenica.

Prema cijenama noćenja po osobi prednjači Opatija, grad u kojem gost za noćenje treba izdvojiti 29 eura. U Hvaru noćenje stoji čak 19 eura, a Dubrovnik se našao na trećem mjestu s cijenom od 17 eura po osobi. Kad se govori o cijenama, zlatnu sredinu može se naći u Makarskoj te na Visu i Cresu gdje noćenje stoji 12 eura po osobi, a u Splitu i Omišu 13 eura.
Vodice i Rab mjesta su koja itekako imaju sluha za recesiju i oslabljeno financijsko stanje građana, pa tako za noćenje naplaćuju tek sedam eura po osobi. Trogir i Korčula takav smještaj cijene tek euro više.

Dubrovnik, kao i prošle godine, ima najvišu cijenu apartmana veličine 60 četvornih metara od čak 95 eura po danu. Taj grad u stopu prate Brela s cijenom od 94 eura, dok ćete u Opatiji za apartman iste veličine izdvojiti 81 euro po danu.
Za apartman na Rabu izdvojit ćete tek 27 eura, što je dvostruko jeftinije nego u Umagu. Osim Raba, najpovoljnije cijene apartmana nude se u Vodicama, Trogiru, Korčuli, Cresu i Krku gdje se  kreću od 40 do 50 eura po danu.

Statistike pokazuju da je apartmanski smještaj na otocima jeftiniji nego u jadranskim gradovima na kopnu, tako su najskuplje turističke destinacije upravo gradovi. Razlog tome je, smatra Ivana Beljan s portala Crozilla.com, osim bolje prometne povezanosti, ponuda dodatnog sadržaja koju nude gradovi te dodaje: 'U ovim vremenima financijski troškovi imaju ključnu ulogu u odabiru mjesta ljetovanja, a pritom se ne radi samo o cijenama smještajnih jedinica, već i o cijenama prijevoza do željene destinacije. Tako će turisti koji žele ljetovati na otoku morati plaćati i dodatne troškove mostarine ili trajekta, koji najčešće iznose gotovo kao i cijena jednog noćenja u apartmanu. Poznato je da cijenu ne određuju samo lijepe plaže i prekrasna gradska pročelja. Turisti uvijek traže mnogo više od toga, a gradovi uz Jadran to i nude. U ovom je slučaju najbolji je primjer Zadar - grad bogate kulturne i prirodne baštine koji iz godine u godinu povećava broj atrakcija. Morske orgulje i Pozdrav suncu samo su neke od njih kojima se privlače turisti diljem cijeloga svijeta.'


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još