PRIPREME U SLAVONIJI

Spremno 2,500 vojnika, vodeni val stiže

11.06.2010 u 14:15

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić danas je sa županom Osječko-baranjske županije Vladimirom Šišljagićem obišao Batinu u Baranji kamo dolazi veliki vodni val na Dunavu

Pankretić je rekao da su sve službe potpuno spremne osigurati da val ne uzrokuje izlijevanje Dunava. 'Spremno je dodatnih 2,5 tisuća vreća i 2,5 tisuća vojnika, koji će djelovati u slučaju potrebe. Ako ne bude iznenađenja, vjerujemo da će vodni val proći kroz Hrvatsku bez većih šteta', rekao je Pankretić.

Najavio je da će Vladi predložiti povećanje stavke za saniranje šteta od poplava budući da iznos predviđen u državnom proračunu neće biti dovoljan. Šišljagić je rekao da se na području Osječko-baranjske županije štete u poljoprivredi procjenjuju na 700 milijuna, a na materijalnim dobrima 300 milijuna kuna, zbog čega su proglašene dvije elementarne nepogode.

Točni iznosi šteta znat će se kada županijsko povjerenstvo za procjenu šteta zbroji podatke općinskih povjerenstava koja za dostavu izvještaja imaju rok od sljedećih pedesetak dana.

Pankretić je potvrdio da će Vlada pokriti operativne troškove obrane od poplava županija i općina. Osječko-baranjska županija svoje troškove procijenila je na pet milijuna kuna.

Vodostaj Dunava kod Batine jutros u sedam sati iznosio je 734 centimetra, a direktor Hrvatskih voda Osijek Zoran Đuroković kaže da vrh vodnog vala neće prijeći predviđenih 750 centimetara. Stanje će se smiriti u sljedećih sedam do deset dana, kada bi voda iz pritoka trebala početi otjecati u Dunav uobičajenim tokom.

Plovidba Dunavom zabranjena

Odlukom Lučke kapetanije u Vukovaru od danas u 14 sati na snazi je odluka o zabrani plovidbe Dunavom, potvrdio je Hini lučki kapetan Ivan Barović. Odluka o zabrani plovidbe vrijedit će dok se ne smiri stanje na Dunavu, a to se očekuje već u ponedjeljak, rekao je Barović.