HDZ JUČER-DANAS-SUTRA

Sanader je porez na imovinu smatrao crvenom glupošću

11.06.2010 u 12:49

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor u okviru novih Vladinih mjera skupljanja novca za državnu blagajnu najavila je i uvođenje poreza na imovinu. Radi se o još jednom povijesnom HDZ-ovom zaokretu: uoči posljednjih parlamentarnih izbora borba protiv te vrste poreza bila je jedna od ključnih poruka HDZ-a zato što je to bio prijedlog SDP-a. Tadašnji vođa HDZ-a smatrao ga je krunskim dokazom 'crvenila'

'Drugovi i drugarice, neće vam to proći! Glasajte za HDZ ako ne želite porez na imovinu!', tako je premijer Sanader u žaru izborne kampanje 2007. godine grmio na SDP-ovu ideju uvođenja novih poreza. S obzirom da je HDZ-ova Vlada jučer najavila uvođenje poreza na imovinu, a bivši premijer Sanader nije dostupan za izjave, možemo samo na osnovi njegova razmišljanja iz 2007. pretpostaviti kako bi komentirao uvođenje novog poreza, koji je pripremila njegova nasljednica.

HDZ-ovi plakati 2007. godine

Uoči izbora 2007. godine HDZ je kampanju gradio na strahu od povratka 'crvenih' udarajući po 'drugovima' Milanoviću i Jurčiću i strahu birača od uvođenja novih poreza te legalizacije marihuane.

Završni skup HDZ-a održan je u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a podulji video još možete pogledati na stranicama te stranke. Nakon što su se uz zvuke pjesme 'HDZ zna' Jacquesa Houdeka predstavili svi kandidati, Sanader je simpatizerima stranke objasnio razliku između 'nas' i 'njih', koja danas i nije tako jasna.

Zgrožen idejom rivala o uvođenju poreza na kapitalnu dobit, kojim bi se oporezovala štednja i dobit na dionicama, Sanader je govorio:

'I što još planiraju? Uvesti porez na imovinu, kojeg bi plaćalo 92 posto građana. Oni kažu da se mi ponašamo kao oporba, jer samo napadamo: što bi mi trebali, pozdraviti tu glupost koju predlažu?! Oporezovati imovinu hrvatskih građana, to je 2,5 milijuna građana?! Nećemo šutjeti, reći ćemo građanima koja je razlika između nas i njih. 92 posto hrvatskih građana ima neku imovinu, stan, kuću, parcelu, njivu, zemljište šumsko i neko poljoprivredno i svi bi trebali platiti porez. I što bi sad bakica na selu, koja je nešto naslijedila, trebala to prodati ili uzeti kredit da ima za porez. Zato smo mi iz HDZ-a protiv poreza i zato naši plakati jasno kažu: na crvenoj strani su oni koji predlažu nove poreze - udari građane, seljake, ribare, pa i studente, jer ima i njih koji su kupili akcije, i na drugoj strani plava boja HDZ-a koja kaže - protiv smo tih poreza. Gospodo, odnosno drugovi, jer oni sebe tako radije nazivaju: drugarice i drugovi, neće vam proći to s porezima!'

Daljnji razvoj događaja htio je da premijer podnese ostavku, a zamijeni ga gospođa u bijelom sakou koja ga je na tom skupu vatreno podržavala i koja će kasnije umjesto crvene opozicije, koja je i dalje tamo ostala, najaviti uvođenje poreza na imovinu.