SPLITSKA TRINAESTA RUKA

On je spasio Keruma: Gradsko vijeće mi je smiješno!

10.06.2010 u 20:38

Bionic
Reading

'Smijao sam se kad sam gledao sjednicu Gradskog vijeća. Sve me to dobro zabavljalo', rekao je splitski HSP-ovac Luka Roguljić. Njegove riječi možda ne bi bile čudne da on sam nije jedan od 25 vijećnika, i to onaj o čijem je glasu u srijedu doslovce ovisila vlast Željka Keruma

Roguljić se u vijećnici pojavio tek u devet sati navečer, nakon 12-satne rasprave i nakon što je cijela opozicija iz protesta otišla kući. Na sjednici je ostalo dvanaest ljudi, a na programu je bila najzanimljivija točka – imenovanje Duška Mucala za intendanta HNK. I, nekim čudom, banuo je on, presudni trinaesti glas, pa spasio stvar.

'Gdje sam bio dotad? Pa, bio sam zauzet', šeretski će Roguljić, kroz smijeh, vidi se da uživa u poziciji karike koja Kerumu nedostaje. Posao koji je morao odraditi i za koji je plaćen oko dvije i pol tisuće kuna mjesečno očito je gledao iz kućne fotelje. Možda zato ni ne zna odgovoriti na jednostavno pitanje: Je li HSP u koaliciji s gradonačelnikovom Hrvatskom građanskom strankom?

'Kako to mislite? Pa, mi ćemo podržati sve što je dobro za grad', tipski je odgovor koji u zadnjih dvadesetak godina daju splitski vijećnici koji svoj presudni glas koriste za ucjenu ili trgovinu. Tako je i HSP ucjenjivao Keruma problemom u Upravnom vijeću Županijskih ljekarni. Stvar još nije riješena, no čini se da su pravaši nekim čudom ipak promijenili mišljenje.

'Što, je li me gradonačelnik zvao? Čuo sam i ja svašta, napišite što god hoćete. Na sjednicu sam došao u devet sati navečer jer nisam htio da vlast padne, pa da Split ponovno bude grad-slučaj', objasnio je naš glavni junak.

Željku Kerumu u zadnje vrijeme baš i ne ide: u Gradskom vijeću napustila ga je Milica Cipci (SU), nezavisni Nikola Grabić nije voljan bespogovorno ga slušati, pa ovisi o jednom jedinom glasu HSP-a. Da HDZ-u nije na vrijeme oteo vijećnika Boška Knezovića – Split bi vjerojatno već bio pred izborima. Možda baš zato između dvije sjednice Gradskog vijeća najčešće prođe i do tri mjeseca, premda je na početku mandata tražio sastanke gotovo na tjednoj bazi.