PORUKE S PANTOVČAKA

Josipović za oporezivanje vila i vikendica!

10.06.2010 u 16:21

Bionic
Reading

Na sjednici Gospodarskog savjeta predsjednika RH Sanja Crnković Pozaić održala je predavanje o zabrinjavajućoj situaciji na hrvatskom tržištu rada, a predsjednik Ivo Josipović raspravu je iskoristio kako bi iznio svoj prijedlog o oporezivanju imovine, za što nije dobio podršku poduzetnika – članova tog vijeća

Sanja CrnkovićPozaić je govoreći o tržištu rada upozorila na sivu ekonomiju, strukturalnu nezaposlenost, ali i veliki neformalni sektor koji nije obuhvaćen zakonom, poput zaposlenih koji rade po ugovoru o radu, autorskim ugovorima ili studentskim ugovorima. Ova analitičarka tržišta rada poručila je kako se stope poreza moraju smanjiti na razinu koju 'svatko može platiti, pa čak i oni koji prodaju sir i vrhnje'. Širenjem porezne osnovice bolje bi se punio proračun, kazala je Crnković Pozaić, na što se nadovezao predsjednik Josipović kazavši kako bi poreze trebalo pravilnije razrezati, ali i razmisliti o uvođenju novih poreznih oblika.

'Možemo oporezovati vile, vikendice i mobitele', kazao je Ivo Josipović, na što su ga članovi Savjeta upozorili da već postoje porezi na mobilnu telefoniju. Pravedno bi bilo, smatra Josipović, 'da čistačica plaća manji porez nego poduzetnik'.

Ideja o oporezivanju imovine nije dobro prihvaćena među poduzetnicima i ekonomistima članovima Savjeta, koji su upozorili da je najveći problem prevelika javna potrošnja. Na to je burno reagirao gost Savjeta - sindikalist Vilim Ribić - koji smatra kako se u hrvatskoj javnosti plasiraju tri mantre: o previsokoj javnoj potrošnji, o prevelikoj masi za plaće i prevelikom broju zaposlenih u javnoj upravi. Ribić je, za razliku od poslodavaca, prihvatio Josipovićevu ideju o oporezivanju bogatih i imovine: 'Predsjednik je u pravu, to je pitanje nove pravednosti.'

Ivica Mudrinić
, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma i predstavnik Udruge poslodavaca, u raspravi je istaknuo dva ključna resursa, a to su ljudi i kapital. 'Kapital danas u Hrvatsku ne dolazi jer nema povrat na investiciju, a mi raspravljamo o većem oporezivanju. Povrat na uloženi kapital je nizak u odnosu na druga tržišta', upozorio je predsjednika Josipovića. Mudrinić je kazao kako poduzetnicima ne bi smjelo biti 'isplativije kupiti trezorske zapise kod Šukera nego uložiti novac'. Upozorio je da će i stručnjaci početi kalkulirati odlazeći u zemlje gdje će im plaće biti manje oporezovane, jer će tržište postati čitava EU.

Mudrinić je replicirao Ribiću izjavivši da je javna potrošnja u Hrvatskoj na razini od 50 posto, dok u ostalim tranzicijskim zemljama imaju znatno umjereniju javnu potrošnju, koja se kreće na razini od 30-ak posto.

Telefonski se u raspravu iz Amerike uključio Saša Pekeč i rekao kako Vlada treba znati želi li restrukturirati javnu upravu zbog velikih rashoda, strahujući da je ZOR prevelik čekić za ljude koji rade u državnoj službi.

Sanja Crnković Pozaić založila se za ukidanje zapošljavanja na određeno vrijeme te je predložila edukaciju za sindikalne čelnike, ali i za poslodavce, koji često ne znaju čemu služe ljudski resursi i kako njima optimalno upravljati. Sjednicu Savjeta zaključio je predsjednik najavom da će Vladi uputiti svoj prijedlog za rješavanje problema nezaposlenosti u Hrvatskoj.