Hrvatska PRIJETE NOVE POPLAVE

Pune se vreće s pijeskom, Dunav i Drava rastu

Rijeka Drava je u porastu kod Osijeka u domeni srednje visokih vodostaja, a Dunav je u porastu u domeni srednje visokih i visokih vodostaja, izvijestio je danas Državni centar 112

U završnoj su fazi sve ranije započete aktivnosti u cilju zaštite područja uz rijeku Dunav i Dravu, kao i njihovih pritoka, gdje će doći do značajnog povišenja vodostaja. U naseljima Aljmaš i Sarvaš u tijeku je punjenje vreća s pijeskom radi zaštite obiteljskih kuća i ispumpavanje vode iz podruma obiteljskih kuća, a novih kritičnih točaka nema.

Na području općina u kojima se voda povukla u tijeku je ispumpavanje bunara. Nakon ekstremnih oborina na području cijele srednje Europe, veliki vodni val Dunava premješta se prema području Republike Hrvatske. Kulminacija dunavskog vala se očekuje u Batini u petak 11. lipnja na vodostaju od približno 750 +- 15 cm. Vrh vodnog vala napustit će područje Republike Hrvatske 13. na 14. lipnja, prognoza je Hrvatskih voda.

Prema izvješću Državnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, sustav obrane od poplava u Hrvatskim vodama je funkcionirao prema Državnom planu obrane od poplava i praktično danonoćno djelovao i koordinirao akcije na terenu uz punu suradnju sa DUZS (112) i Stožerom ZiS Osječko-baranjske županije, stoji u priopćenju DC 112.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još