PODRŠKA SINDIKATIMA

Severina došla na Trg, Milanović ne

09.06.2010 u 09:45

Bionic
Reading

Severina nije iznevjerila sindikate. Kao što je i najavila, danas je među prvima dala svoj potpis za raspisivanje referenduma protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu. Pozvala je i sve ostale javne osobe da stanu u obranu radničkih prava

'Ja sam dijete iz radničke obitelji. Potpisala sam za sve majke i očeve koji vrijedno rade, za radnike koji su truju azbestom da bi prehranili svoje obitelji. Nadam se da će sindikati ispuniti svoje obećanje i da ih neće iznevjeriti u pregovorima s Vladom', rekla je Severina.

Nju je na Jelačićev trg dopratila teatrologinja Mani Gotovac koja je također potpisala sindikalnu peticiju.

'Nisam došla podržati nijednu političku stranku, već samo upozoriti da se ne može uvijek uzimati radnicima. Neka vladajući uzmu od onih koji su opljačkali ovu zemlju, od onih koji silno zarađuju i od državne uprave', naglasila je Gotovac.

Od političara su na današnji početak prikupljanja potpisa došli samo Dragutin Lesar i Pero Kovačević. Sindikalisti su uputili poziv i Zoranu Milanoviću, jer ih je i on javno podržao, ali čelnik SDP-a nije se pojavio.

'Čuli smo se i rekao je da neće moći doći jer danas počinje Sabor. Ali ponovo nam je dao podršku i rekao je da će se svakako potpisati', opravdao je Milanovića Ozren Matijašević, glavni koordinator sindikalnih akcija.

Matijašević je istaknuo da će njihovi aktivisti posjetiti i najmanje selo da bi prikupili potrebnih 450.000 potpisa u narednih 15 dana, što je uvjet za raspisivanje referenduma.

'Ako uspijemo, ništa više neće biti isto. Uvjeren sam da će sindikalno zajedništvo privući građane i da ćemo uspjeti', naglasio je.

Predloženim izmjenama ZOR-a svaki radnik u prosjeku bi ostao bez šest dana godišnjeg odmora, 300 kuna mjesečno putnih troškova i 300 kuna mjesečno dodatka na plaću zbog radnog staža, ustvrdio je Lesar.

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da građani biraju između dvije Hrvatske - slobodne, demokratske i socijalne države te druge, u kojoj će vladati neoliberalizam bez ikakvih radničkih prava.

Uz prikupljanje potpisa, pred sindikatima je danas prvi pregovarački sastanak u Ministarstvu gospodarstva s Đurom Popijačem. U narednih sedam dana, kao što je jučer dogovoreno s premijerkom Jadrankom Kosor, dvije strane će pokušati uskladiti svoje stavove oko izmjena ZOR-a.

Severina na Trgu

'Prihvatili smo pregovarati da nas ne bi proglasili nerazumnima. Ali nismo uvjereni da će Vlada promijeniti svoje sporne izmjene ZOR-a. Zbog toga je još važnije ovo prikupljanje potpisa za referendum', rekao je Sever.Od pet sindikalnih središnjica, u pregovorima je odbila sudjelovati samo Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH).

'Ne idemo na pregovore. Hrvatski radnici oduvijek rade diljem svijeta za 10 posto veće plaće i nitko ne kaže da ne valjaju niti ih vraćaju. A u Hrvatskoj rade za 10 posto manju plaću pa su lijeni i nekompetentni. Nisu oni nekompetentni, nego je takav najveći dio poslodavaca', rekao je za Večernji list Damir Jakuš, predsjednik URSH.Prikupljanje potpisa će trajati do ponoći 23. lipnja. Sindikati očekuju prve podatke o odazivu građana danas navečer, dok će se najnoviji podaci o broju prikupljenih potpisa svakodnevno objavljivati na web stranici Hrvatske udruge sindikata.Lokacije gdje će se prikupljati potpisi.