PO POVLAŠTENOJ CIJENI

POS-ov stan dobio vlasnik trokatnice

09.06.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Prva zgrada iz poticajne stanogradnje u Vrgorcu uskoro će dobiti svoje stanare, one koji dosad nisu imali svoj krov na glavom, ali i one koji već imaju trokatnice

Na blagdan Sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, u sklopu proslave Dana grada Vrgorca, svečano će biti uručeni ključevi devetnaestorici novih vlasnika stanova u POS-ovoj zgradi. Kako je burno i počela, cijela priča oko dodjele POS-ovih stanova ima i svoj buran kraj.

Nakon liste od 100 zainteresiranih za stanove POS-a po povlaštenoj cijeni od 850 eura po kvadratu samo 19 potencijalnih kupaca je uspjelo zadovoljiti sve uvjete i kupiti stan u novoj zgradi u Vrgorcu. Cijela priča o tome kako su stanovi namijenjeni onima koji su podstanari, mladim obiteljima koje nemaju svoj krov nad glavom, mladim visokoobrazovanim kadrovima koje treba zadržati u Vrgorcu itd., pala je u vodu kada je objavljen konačni spisak 19 obitelji koje su dobile stan.

Još jednom priča o fiktivnim biračima i dvostrukim prebivalištima postala je vruća tema u Tinovom gradu. Stanove POS-a su trebali dobiti oni koji između ostalog donesu i potvrdu da nisu vlasnici kuće ili stana te da nemaju na sebi nekretninu. No POS-ov stan će između ostalih dobiti i čovjek koji ima fiktivnu adresu u vrgoračkom selu Prapatnice, a stvarno živi u svojoj trokatnici u selu pored Ljubuškog uz samu granicu s Hrvatskom.

Takva saznanja izazvala su oštre reakcije pojedinaca koji nisu uspjeli upasti među prvih 19 na popisu, a stvarno žive u Vrgorcu i hrvatski su branitelji. Branitelji se bune, ali ipak nemoćni su pred zakonom jer je vlasnik trokatnice iz BiH uredno donio potvrdu da nema nikakvu nekretninu u svom vlasništvu, u Hrvatskoj, i pravno je potpuno u pravu te može dobiti stan po povlaštenoj cijeni u Vrgorcu iako ima trokatnicu samo sedam ili osam kilometara dalje.