OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Traže pomoć Vlade za sanaciju šteta od poplave

08.06.2010 u 15:23

Bionic
Reading

Skupština Osječko-baranjske županije je na današnjoj sjednici donijela zaključak da će tražiti od Vlade osiguranje sredstava za saniranje šteta od poplava na području te županije. Okvirnu informaciju o štetama nastalim zbog poplava uzrokovanih prekomjernim padalinama vijećnicima je iznio župan Vladimir Šišljagić

Dožupan Željko Kraljičak upozorio je da voda nije oštetila samo poljoprivredne usjeve, nego je stradala i druga imovina građana. 'Radi se o građevinama, opremi, poljoprivrednoj mehanizaciji, zemljištu, šumama, stoci i obrtnim sredstvima', rekao je Kraljičak, inače i predsjednik županijskog Povjerenstva za procjenu šteta.

Za konkretnije procjene, kaže, još je prerano, dok se voda ne povuče s poplavljenih područja. 'Okvirno, ukupne štete iznosit će preko milijardu kuna', ocjenjuje Kraljičak. On je ranije rekao da su prekomjerne padaline i poplava negativno utjecale na gotovo svih 212 tisuća hektara poljoprivrednih površina u županiji. Zato je župan Šišljagić već proglasio elementarnu nepogodu za poljoprivredu za područje 29 općina.

Općine sada trebaju formirati lokalna povjerenstva za procjenu šteta i u roku od 50 dana dostaviti svoje izvještaje županijskom povjerenstvu koje će objedinjeni izvještaj uputiti Vladi RH i nadležnim ministarstvima.