NOVOSEL V.D. PREDSJEDNIK

Knežević nakon odlaska napala kolege

07.06.2010 u 15:44

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Vijeća Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) dosadašnja predsjednica Ana Knežević razriješena je te dužnosti, a za vršitelja dužnosti predsjednika do održavanja Kongresa SSSH-a, imenovan je Mladen Novosel, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske

Na sjednici su članovi Vijeća SSSH-a upoznati sa zaključkom Statutarne komisije SSSH koja je jednoglasno zaključila kako na sjednici Vijeća SSSH, održanoj 11. svibnja, Ani Knežević nije izglasovano povjerenje jer nije dobila natpolovičnu većinu glasova članova Vijeća, izviješćeno je iz SSSH-a.

Članovi Vijeća nakon toga su s 26 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim imenovali Novosela za v. d. predsjednika do Kongresa SSSH-a koji bi trebao biti održan krajem godine.

'Na djelu je demontaža i egzekucija SSSH-a'

Istodobno, Ana Knežević uputila je priopćenje u kojem podnosi neopozivu ostavku na dužnost predsjednice SSSH-a i optužuje 'pojedine predsjednike udruženih sindikata' za 'demontažu i egzekuciju' SSSH-a, tvrdeći da su već donijeli odluku o pokretanju stečajnog postupka nad Savezom i otpuštanju 95 zaposlenih radnika za čije plaće više ne žele odgovarati.

Autori neviđenog modela uništavanja sindikalne centrale su isključivo predsjednici, a ne i članovi, najvećih udruženih sindikata koji su zajednički utvrdili nemogućnost ostanka u SSSH radi organizacijskih, financijskih i upravljačkih problema, tvrdi Knežević u priopćenju.

Nakon proglašavanja stečaja SSSH-a, osnovala bi se nove sindikalna središnjica koja bi se odrekla odgovornosti za zaposlene i postojeće dugove, kaže Knežević.

Tajni sastanci sindikalnih lidera, na kojima su dogovarane takve odluke, održavali su se bez znanja i nazočnosti ijedne odgovorne osobe iz SSSH-a, tvrdi Knežević te optužuje potpredsjednika SSSH-a Ivana Tomca da je on organizirao te sastanke.

Bivša predsjednica SSSH-a također tvrdi da se time 'pogoduje Vladi u naglim izmjenama Zakona o radu, smanjivanju radničkih prava i praktičkom ukidanju instituta kolektivnog pregovaranja, kao i u ostalim najavljenim mjerama koje idu na štetu radnika'.

Tomac odbacio optužbe Knežević

Ivan Tomac

Prozvani Tomac je u odbacio optužbe Ane Knežević da se radi o 'demontaži i egzekuciji' SSSH-a, jer su čelnici najvećih sindikata udruženih u tu središnjicu odlučili pokrenuti stečajni postupak nad Savezom i otpustiti 95 zaposlenih radnika, te osnovati novu središnjicu koja bi se odrekla odgovornosti za zaposlene i postojeće dugove.

To nije istina, SSSH-a očekuje organizacijsko, kadrovsko i financijsko restrukturiranje jer središnjica više ne može na temelju svoje članarine i doprinosa iz udruženih sindikata financirati 95 zaposlenih u tijelima Saveza, kazao je Tomac dodavši da još nije donesena odluka o smanjenju broja zaposlenih.

Također je zanijekao da je sedam najvećih sindikata, koji pripremaju 'pismo namjere' o budućnosti SSSH-a, odlučilo napustiti Savez i osnovati novu središnjicu.

Ti sindikati u 'pismu namjere' izražavaju svoju zabrinutost stanjem u SSSH-u ali spremni su ostati članovima Saveza ako se provede nužno restrukturiranje, tvrdi Tomac.

Nekada najveća hrvatska sindikalna središnjica već dulje vrijeme je bremenita problemima zbog kojih su posljednjih godina neki sindikati istupili iz nje, a dugovi SSSH-a navodno su narasli na više od milijun kuna.