EKO AKCIJA

Ronioci čistili osječku Zimsku luku

05.06.2010 u 19:39

Bionic
Reading

Pun kamion otpada koji je tijekom dvije godine bacan na dno Zimske luke u Osijeku, prikupilo je danas trideset ronioca iz Splita, Rijeke, s Malog Lošinja i Cresa, iz Zagreba, Slavonskog Broda, Vukovara i Osijeka

'Dolje je tamno i mutno i samo pipanjem možemo nešto pronaći. Kad kolegama s Jadrana kažemo da nema vidljivosti, oni ne smatraju da je uopće nema, ali kada zarone shvate da jedva mogu vidjeti prst pred nosom', kaže Zdenko Glavaš iz Društva za podvodne aktivnosti Osijek, organizator akcije.

'Puno je smeća na dnu i kao i prije dvije godine vadimo željezne bačve, automobilske i kamionske gume, pobacane stupiće s obližnjeg parkirališta, limene kante, staklene i plastične boce…' nabrajaju ronioci s Jadrana, naviknuti na bistro more i dobru vidljivost pod vodom, koji su se morali prilagoditi nepovoljnim uvjetima čišćenja.

Nakon što su ujutro stigli i malo se odmorili, pripremili su se prije zarona i dogovorili se što će tko i kako raditi. Smeće su izranjali sat vremena, koliko su im trajale boce s kisikom, te nakon tuširanja otišli na večeru u Aeroklub Osijek.

Riječ je o najvećoj eko-akciji ronilaca u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u kojoj je sudjelovalo šest ronioca više nego prije dvije godine kada je u mutne dravske vode zaronilo njih 24.

DPA Osijek i ranije je čistio Zimsku luku, a bili su u gostima na Cresu i Lošinju te u Rogoznici.

'Dva do tri puta godišnje idemo na more i družimo se s članovima drugih klubova te zajednički čistimo njihove obale i rive. Ponegdje na dnu pronalazimo cijele ugostiteljske garniture, stolove i stolce sa suncobranima, kojima bismo mogli opremiti terasu jednog lokala. Ovdje smo pronašli više bubnjeva za perilice jer ih ribiči koriste za čuvanje kedera, pa im s vremenom otpadnu na dno', kaže Davor Glavaš.