DEŽURSTVA U STRAHU

Poskoci opsjedaju tunel Sveti Rok

05.06.2010 u 18:39

Bionic
Reading

Veliki broj poskoka ove se godine uselio u mnoge objekte koje koriste vatrogasci, HAC, hitna pomoć i druge službe koje održavaju tunel Sveti Rok

Kod obaju portala tunela Sveti Rok nalaze se objekti koje koriste dežurne ekipe HAC-a, tehničke službe, vatrogasci, ekipe hitne medicinske pomoći. Boravak u njima neposredno uz sjeverni i južni ulaz zadnjih je dana postao poprilično neugodan. Zmije koje su se dosad držale podalje od zgrada ove su se godine trajno uselile u mnoge objekte! Voditelj tehničke jedinice održavanja tunela Sveti Rok Mario Budiša za Novi list posvjedočio je o posljednjem susretu s poskokom:

'Početkom sunčanijih dana stizale su dojave o većem broju poskoka koje su ljudi vidjeli posvuda. Na cesti, na prilaznim putovima, na parkiralištima i ugibalištima, oko zgrada... Veliki je broj zmija pregažen prilikom prijelaza autoceste. Kod zgrada na južnom portalu vatrogasci su prije nekoliko dana vidjeli tri poskoka. Jednoga su ubili. Kod ove nove zgrade na ličkoj strani tunela spazio sam poskoka koji se uvukao pod objekt. Riječ je o zidovima od bakelitnih ploča, ispod kojih je šupljina. Budući da se ispod stijenki zidova nalazi izolacijski materijal, instalacije i nosive šipke, postoji realna opasnost da do tih zmija nećemo doprijeti, da će se tu skrivati duže vrijeme. Mi ovdje nismo uplašeni, ali je svakako neugodno imati takve susjede', napominje Budiša.

Kako su bolnice u Zadru i Gospiću udaljene pedesetak kilometara, problem nije bezazlen. Da je sve shvaćeno vrlo ozbiljno svjedoči nam i voditelj dežurnog tima hitne medicinske pomoći dr. Vlatko Duvnjak.

'U vozilu hitne medicinske pomoći imamo adekvatne hladnjake i u njima uz mnoge lijekove držimo i serum protiv ugriza otrovnica. Dakako da se nadamo da nam neće trebati, ali kada su zmije u pitanju, oprez nikada nije naodmet', kazao je dr. Duvnjak.