KOSOR ZA KOSORICU

'Ako vole državu, neka se sindikati odazovu'

05.06.2010 u 17:25

Bionic
Reading

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je danas da su sindikalne središnjice trebale prihvatiti poziv predsjednice Vlade RH Jadranke Kosor na sastanak o izmjenama Zakona o radu (ZOR)

'Mislim da bi bilo dobro odazvati se na premijerkin poziv jer nisu uspjeli pregovori u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV). Kad premijer jedne države, a pogotovo države u kojoj živiš i koju voliš, pozove na razgovore, treba se uvijek odazvati pozivu', izjavio je Darinko Kosor danas novinarima u Splitu na marginama utemeljiteljske skupštine Ženske incijative HSLS-a - Liberalki.

Istaknuo je da u aktualnom sporenju glede ZOR-a treba doći do kompromisa između Vlade, poslodavaca i sindikata.

'Ne podržavam da kolektivni ugovori i po svom isteku mogu vrijediti u beskonačnost, kao što je to do sada bio slučaj, ali nije dobro rješenje ni da po svom isteku kolektivni ugovor sljedećeg dana prestane vrijediti i da radnici odmah izgube sva svoja prava', kazao je Kosor.

Predsjednik HSLS-a predlaže kompromisno rješenje - da razdoblje od jedne godinu važenja kolektivnog ugovora po njegovu isteku bude prijelazno razdoblje.

'U tom (jednogodišnjem) razdoblju poslodavci i sindikati mogu naći zajednički jezik i doći do novih kolektivnih ugovora', rekao je Darinko Kosor.