BARANJA IZBJEGLA EVAKUACIJU

Dunavom stiže veliki vodeni val

05.06.2010 u 08:39

Bionic
Reading

U Baranji, čini se, ipak neće biti potrebna evakuacija 1.500 ljudi - iako je vojska bila spremna na to. No zbog vodenog vala koji se spušta Dunavom obrana od poplava trajat će još desetak dana

Nabujala Karašica prijetila je naseljima oko Belog Manastira. Kiša je gotovo prestala padati, a to daje novu nadu da nabujale vode ipak neće biti jače od vreća s pijeskom.

HRT javlja da je na ugroženom području Baranje stanje pod kontrolom i stabilno. Očekuje se daljnji pad vodostaja, a i dalje se radi na ojačavanju nasipa te kontrolira cijela dionica. Vatrogasci ispumpavaju vodu iz bunara i podrumskih prostorija.

No ipak se ne može mirno spavati, jer su Mađari pustili znatne količine vode u kanale sa svoje strane granice. Istodobno, Dunavom se iz srednje Europe spušta veliki vodeni val te bi on mogao porasti i do dva metra. Obrana od poplava trajat će zbog toga još najmanje 10 do 15 dana.

Elementarna nepogoda proglašena je za Vukovarsko-srijemsku županiju u kojoj je palo četiri puta više kiše nego što je to uobičajeno u svibnju. Poljoprivrednici moraju prijaviti štetu mjerodavnim povjerenstvima.

I u Brodsko-posavskoj županiji sada treba zbrojiti štetu od nepogode kakvu ne pamte ni stariji stanovnici. Najgore je, kažu, prošlo. U toj je županiji u proteklih pet dana palo više od 160 litara kiše po četvornome metru.