Hrvatska SLAVONSKI SELJACI S ČOBANKOVIĆEM

'Šteta od poplave sanirat će se tri godine'

Štete od poplava se moraju realno procijeniti, istaknuo je ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković koji se večeras u Slavonskome Brodu sastao s čelnicima seljačkih udruga

'Apeliram da se štete popišu tamo gdje ih stvarno ima i da se ne napuhavaju jer tada praktički dođe do uravnilovke i najslabije prođu oni koji imaju najveće štete. Kada se štete adekvatno popišu Vlada će iznaći mogućnosti da se obeštete oni koji su stradali', rekao je ministar priznajući kako proračunska stavka za te svrhe nije značajna.

Teško je kada se planira proračun znati da će biti elementarnih nepogoda, napomenuo je ministar Čobanković. Josip Zmajić iz Koordinacije seljačkih udruga rekao je kako je prema procjenama koje stižu s terena u pet slavonskih županija pod vodom oko 120 tisuća hektara te da će štete dosegnuti i milijardu kuna. 'A bit će još i popratnih šteta od poplave koje će se sanirati dvije, tri godine', ustvrdio je.

Na dnevnom redu sastanka sa seljačkim vođama bila je i pšenica, te realizacija dogovora iz Đakova nakon proljetnih prosvjeda. Ministar Čobanković je ponovio kako se država neće miješati u otkup pšenice. Priznao je kako nije ispoštovan dio dogovora sa seljacima, a odnosi se na dug za poticaje za proljetnu sjetvu iz 2008.

'To se dogodilo iz tehničkih razloga. Sada smo u završnim fazama i tijekom sljedećega tjedna će svi koji imaju pravo na svoje kućne adrese dobiti te odluke', poručio je ministar Čobanković.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još