SANADEROV PULEN

Mesić: Ja sam novi gradonačelnik Zagreba

25.01.2009 u 16:28

Bionic
Reading

Jasen Mesić, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, inače podvodni arheolog zaposlen u Ministarstvu kulture, tri i pol mjeseca uoči lokalnih izbora uvjeren je da je upravo on novi prvi čovjek hrvatske metropole

O aktualnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću ne misli 'ništa specijalno'. U emisiji 'Nedjeljom u dva' rekao je da je Bandićevo vrijeme prošlo, da je aktualni gradonačelnik problem i proizvod SDP-a te da je većina građana glavnog grada nezadovoljna. Na temelju toga očekuje da će mu Zagrepčani dati povjerenje i glas na izborima.

Od Bandića se, kaže, razlikuje po tome što je cijeli život proveo u Zagrebu. Kritizirao je gradski proračun, koji je po njegovu mišljenju napravljen samo do izbora, a nakon toga postoje dvije varijante: bankrot ili dizanje cijena komunalija.

Vjeruje također da se Bandić namjerava kandidirati za predsjednika države.

'Moramo odati počast prošlosti, a prvi hrvatski predsjednik ima osnove da dobije spomenik kao što su ga dobile i neke druge povijesne ličnosti. Jedna od vrlo dobrih varijanti je ispred Mimare', kazao je prvi zagrebački hadezeovac o spomeniku Franji Tuđmanu, prenosi Večernji list.

Ime Trga Maršala Tita ne treba mijenjati, smatra Mesić, jer je Tito je povijesna ličnost. 'Činjenica je da današnja Hrvatska počiva na onom pokretu koji je svojevremeno vodio Josip Broz Tito', pojasnio je Mesić.

Iako osuđuje nasilje, ispričao je da je kao BBB-ovac u mladim danima sudjelovao u tučnjavama te da je u nekoliko navrata dobio 'obrambene batine'. Najgore je, prisjetio se Mesić, prošao u Rijeci i Zadru: 'Uhvatili su me na autobusnom kolodvoru dečki iz Armade i platio sam ceh zbog plavog šala.'

Strelovit uspon u stranačkoj hijerarhiji - godinu i pol od učlanjenja u HDZ do pozicije predsjednika zagrebačkog ogranka - duguje, kaže, potpori stranačkih kolega. Na pitanje je li mu u političkoj afirmaciji pomogla Mirjana Sanader, premijerova supruga, nije dao precizan odgovor. Rekao je tek da su mnogi sigurno za njega imali lijepu riječ.