KOSOR NA POVRATKU IZ SLAVONIJE

'Nije mi pisao Polančec!'

02.06.2010 u 20:09

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor rekla je da je Vlada već nekim mjerama pomogla stradalima u poplavama, te da će, nakon što se utvrde i procijene štete, svakako pomoći i sredstvima iz proračunske pričuve. Rekla je kako joj nije pisao Polančec, te je još jednom pozvala sindikate u dijalog, ali rekla i da se ZOR neće mijenjati

Vlada će pomoći, intervenirali smo već danas, a vidjet ćemo možemo li pomoći još nekim interventnim mjerama', kazala je premijerka gostujući u emisiji 'Media servis u Banskim dvorima'.

Potvrdila je da će Vlada nastojati ubrzati postupak davanja odštete zbog uništenih usjeva i naglasila da će se utvrditi postoji li odgovornost zbog lošeg sustava odvodnje. 'Tamo gdje je bilo propusta, to ćemo sankcionirati', rekla je.

'NELIKVIDNOST RIJEŠITI DO KRAJA LIPNJA'

Govoreći o provedbi gospodarskih mjera, posebnu u pogledu rješavanja problema nelikvidnosti, Kosor je izrazila je nadu da će do kraja lipnja moći reći 'da smo, što se tiče javnih poduzeća napravili sve što treba'.

Navela je kako su u ovom trenutku ukupna dugovanja javnih poduzeća 450 milijuna kuna, da je HEP ranije dugovao 1,5 milijardu kuna, a da sada duguje 190 milijuna kuna, te da je HŽ 'došao na 70 milijuna kuna'.

Izrazila je zadovoljstvo ukupnim učinkom mjera za gospodarski oporavak, a posebno zbog smanjenja neporeznih davanja. To će, rekla je, znatno odteretiti gospodarstvo.

Zadovoljna je i ministrima u vladi, ali je i naglasila da kao premijerka 'pojačava tempo i skraćuje rokove'. Oni u državnoj upravi koji taj tempo mogu pratiti i imaju volje i znanja bit će u timu, a oni koji to ne mogu neće, dodala je.

SINDIKATI PONOVNO POZVANI NA RAZGOVORE

Vlada iz saborske procedure neće povući prijedlog Zakona o radu jer je on dio paketa mjera za gospodarski oporavak, kazala je premijerka i najavila da će sindikalne čelnike, koji zahtijevaju povlačenje ZOR-a iz saborske procedure, pozvati na razgovor idući tjedan.

Nužan je socijalni dijalog, pozivam na dijalog i da svatko od nas preuzme dio odgovornosti, rekla je. 'Jedini je način za rješavanje problema da sindikati sudjeluju. Vjerujem da imaju povjerenja i da možemo doći do kompromisa, ali samo na tragu provedbe programa gospodarskog oporavka', dodala je.

Naglasila je da politika neće uzmaknuti pred obračunom s pretvorbenim kriminalom, a uzmaka, ističe, neće biti ni u obračunu s korupcijom.

'Bilo je puno različitih vrsta pritisaka, neki se mogu čuti, a neki iščitati, prelistajte novine i razaznat ćete ih', rekla je i ocijenila kako je to stoga što su 'mnogi počeli razaznavati da misli ozbiljno' u pogledu borbe protiv korupcije i stvaranja političkog okvira za tu borbu.

'Važno je načelo nulta tolerancija na bilo kakvu korupciju i treba neprekidno čistiti, čistiti', naglasila je.

'NEMA POREZA ZA ONE S NAJVIŠIM PRIMANJIMA'

Darinko Kosor tvrdio je da je premijerka pristala na prijedlog o uvođenju 'poreza za bogate'

S koalicijskim partnerom HSLS-om nije razgovarala o dodatnoj, četvrtoj, stopi poreza od 50 posto za one s najvišim primanjima jer, kako je rekla, nije bilo artikuliranog prijedloga na sastanku koalicije.

Demantirala je i da je s drugim koalicijskim partnerom HSS-om razgovarala o izmjenama izbornog zakona i rekla da ona osobno smatra da sadašnji broj zastupnika u Saboru ne treba mijenjati. 'A ako se ide u izmjenu izbornog zakona, to mora biti u ovoj godini jer je iduća godina izborna', podsjetila je.

Demantirala je i napise u tisku da je dobila pismo od bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca kazavši kako jesu poslana dva pisma, ali ne njoj već glavnom tajniku HDZ-a Branku Bačiću. 'A zanimljivo je kako je to dospjelo u novine, ali nije moje da se bavim time, pogotovo tračevima', dodala je.

REFERENDUM U SLOVENIJI NEĆE UTJECATI NA PREGOVORE

Kosor kaže da je sigurna da rezultat referenduma u Sloveniji, čak i ako ne bude povoljan za Hrvatsku, neće nikako utjecati na hrvatske pregovore o ulasku u Europsku uniju, a najavila je i da je u pripremi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade RH.

Upitana za komentar izjave slovenskog kolege Boruta Pahora koji poziva građane da izađu na referendumu i glasaju za jer to znači kontakt Slovenije s otvorenim morem, Kosor je odgovorila kako je dogovor nje i Pahora potpisan i javan te da ga svaki građanin može provjeriti.

'Što god Slovenci odlučili to će biti njihova odluka, mi tu ne možemo utjecati. (...) Ali sigurna sam da i kad bi rezultati referenduma u Sloveniji bili nepovoljni, kad bi to slovenski birači odbacili, da to ne bi više imalo nikakvog utjecaja na naše pregovore i završetak pregovora', ocijenila je premijerka.

'IZ HRVATSKE NITKO NIJE PROTJERAN'

Upitana za komentar izjave predsjednika Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, koji je uoči posjeta Ive JosipovićaBanjoj Luci i Derventi rekao da će se uspjeh politike hrvatskog predsjednika mjeriti po načinu rješavanju problema Srba u Hrvatskoj iz koje su, kako je rekao, Srbi protjerani kao narod da bi se vratili kao nacionalna manjina, Kosor je kazala kako je istina sasvim sigurno drukčija.

'Nisam čula tu izjavu i sasvim sigurno da je istina drukčija. (...) Iz Hrvatske nitko nije protjeran, to je povijesna činjenica, a ogromne napore ulažemo da se svi koji su otišli, a hrvatski su državljani, vrate', rekla je Kosor.


Stav hrvatskih političara o Miloradu Dodiku postalo je vruće pitanje posljednjih dana
'S ČUĐENJEM ČUJEM DODIKA...'

Komentirajući poziv premijera Republike Srpske Milorada Dodika Hrvatima da se vrate u RS, ponovila je kako se iskrenost mjeri po djelima i istaknula činjenicu da se do sada samo 10 posto Hrvata vratilo u RS.

'Naša se iskrenost mora mjeriti po onome što radimo, a ne po onom što govorimo. S čuđenjem vrlo često čujem Dodika koji nikako da kaže da je Sarajevo glavni grad BiH i ima vrlo specifičan odnos prema nekim stvarima. Međutim, nikad nije kasno. Ako se oživotvori njegov poziv za povratkom Hrvata, onda će to biti jako dobro', rekla je Kosor.

Upitana bi li se susrela s njim, Kosor je odgovorila kako, ako se misli na službeni posjet, ona službene posjete ima Sarajevu i BiH

'Ako mislite na službeni posjet, imam službene posjete Sarajevu i BiH i evo pripremamo zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade RH', rekla je.

Na pitanje bi li posjetila RS odgovorila je: 'Neprekidno govorim o jedinstvenoj BiH s tri konstitutivna naroda i s jednakim pravom građanki i građana BiH'.

Govoreći o izvješću glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, Kosor je kazala da je Hrvatska spremna na otvaranje i zatvaranje Poglavlja 23.

'Mislim da će Brammertz sve to prepoznati i da ćemo vrlo brzo, vjerujem do kraja španjolskog predsjedanja otvoriti Poglavlje 23', rekla je.