POPLAVLJENO 10 KUĆA

Evakuacija u Babinoj Gredi!

02.06.2010 u 17:49

Bionic
Reading

Do 15 sati u Babinoj Gredi zbog nabujale rijeke Berave evakuirano je 10 kuća jer je u njih prodrla voda, potvrdio je zamjenik općinskog načelnika Željko Kopić te dodao da je u selu danas oko 11 sati proglašeno izvanredno stanje

'Prošle noći i tijekom današnjega dana evakuirana je stoka iz ugroženih dijelova sela, iz oko 60 štala, a Berava i kanalske vode do popodneva poplavile su dvorišta najmanje 150 kuća', rekao je Kopić, dodavši da voda polako nadire u još najmanje 200-tinjak obiteljskih dvorišta. Daljnja situacija u Babinoj Gredi, ocijenio je, ovisit će o tome koliko će rijeka Berava još rasti.

Od ranog popodneva Berava u sat vremena raste jedan centimetar, a ranije je rasla do tri centimetra tijekom jednoga sata.

'Ukoliko ne bude jače kiše eventualno će se tijekom nadolazeće noći morati evakuirati još dvije kuće', rekao je Kopić.

U obrani od poplave angažirani su mještani, lokalni DVD kao i sva raspoloživa mehanizacija, a velike količine vode iz melioracijskih kanala oko sela otječu u ionako kišom potpuno natopljene njive.

Poplavljenu Babinu Gredu obišao je i načelnik Odjela prevencije, planiranja i nadzora u Područnom uredu za zaštitu i spašavanje Vukovar Tomislav Dujmić te naglasio da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji stanje najteže upravo u Babinoj Gredi.

'U Županji se situacija stabilizira, a u Vinkovcima gdje raste Bosut, ugrožene su Lovretićeva i Kozarčeva ulica pa je moguće, ukoliko Bosut nastavi rasti zbog priljeva vode s đakovačkog područja, da će se i u Vinkovcima morati evakuirati 10 do 12 kuća', rekao je Dujmić.