KOSOR OBEĆALA POMOĆ

Vjeruju li stradale obitelji premijerkinim obećanjima?

02.06.2010 u 14:09

Bionic
Reading

'Ovo je strašno! Strašno za ljude koji su cijeli svoj život ulagali i gradili, a u samo jednom trenutku ostali su bez svega i morat će krenuti iz početka. Vlada će učiniti sve što je moguće da pomogne ovim ljudima. Bila sam u kući jedne obitelji, a situacija je teška jer je voda ostavila velike tragove. Na kišu ne možemo utjecati, ali jako je važno da se promptno riješi problem kanala, da se očiste te da se učini sve što je nužno da se tako nešto više nikada ne ponovi. Mnogo toga je uništeno, ali ono što je najstrašnije je to što su ljudi u strahu. To kod mene posebno izaziva tjeskobu. Jedina svijetla točka u ovom trenutku je to što nitko nije stradao. Ono što sada svi zajedno želimo je da kiša prestane', izjavila je premijerka Jadranka Kosor koja je danas obišla poplavljeno slavonskobrodsko naselje Slobodnica

Obiteljima, koje su u poplavi pretrpjele veliku štetu, obećala je pomoć, no istaknula je da o novcu odlučuje Sabor kroz posebno povjerenstvo nakon procjene štete od elementarnih nepogoda.

U jučerašnjoj poplavi najteže je stradala kuća obitelji Rogošić koja je prva uz sam kanal te ju je vodeni val potpuno potopio. Zapitali smo ukućane koga krive za nastalu katastrofu te vjeruju li premijerkinim obećanjima i nadaju li se konkretnoj pomoći.

'Premijerka je rekla da sve izgleda strašno, da će poduzeti neke mjere, ali ništa konkretno nisam čula', izjavila je za tportal 43-godišnja Vesna Rogošić koja se ne nada previše financijskoj pomoći, iako je u poplavi ostala bez svih aparata, a uništen joj je i čitav vrt pa će odsad morati kupovati i hranu.

'Osnovni krivac za ovo što nam se dogodilo su Hrvatske vode koje ne mogu utjecati na vremenske prilike i neprilike, ali mogu održavati kanale. Ovaj se kanal izlije svake godine, ali ne u ovolikoj mjeri kao sada. Poplava ovakvog razmjera bila je 1976. godine i tada je moja obitelj također ostala bez svega. Ukoliko imamo pravo, tražit ću odštetu, ali ne da bih se obogatila, nego samo da saniram ovu ogromnu štetu, jer mojoj obitelji odsad treba doslovno sve, od mrkve pa do kućanskih aparata', kaže Vesna Rogošić. Njena majka dodaje da sporni kanal koji im je poplavio kuću nije čišćen preko 50 godina, od davne 1954. godine, zbog čega su zamolili premijerku Kosor da osobno intervenira.

'Kanal se počeo izlijevati jučer kod nadvožnjaka, na mjestu gdje je nasip najniži. Voda je brzo počela dolaziti prema kući i već u sljedećem trenutku val je potopio čitavo dvorište, vrt i gospodarske zgrade. Uništena nam je godišnja zaliha hrane, što u zgradama, što u vrtu, a utopilo nam se i 40 pilića i kokoši. Voda je potom prodrla i u kuću. Dio namještaja smo uspjeli podići na stolove i spasiti nešto, ali svi aparati, perilica posuđa, hladnjak i zamrzivač, sve je uništeno', kroz suze su nam ispričale Vesna Rogošić i njena majka, koje su neprospavanu noć provele kod susjeda.