ISTRAŽIVANJE PROMOCIJE PLUS

Kosor ipak popularnija od Milanovića?

02.06.2010 u 11:44

Bionic
Reading

Iako je prije nekoliko dana prema istraživanju agencije Ipsos SDP-ov šef Zoran Milanović ispao popularniji od premijerke Jadranke Kosor, rezultati istraživanja agencije Promocija Plus pokazuju ipak nešto drugačije rezultate

Nakon sto dana na Pantovčaku predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpopularniji političar, a rejting mu raste iz mjeseca u mjesec. Tako je prema istraživanju Promocije Plus odlučilo 46,7% ispitanika. Drugo mjesto drži premijerka Jadranka Kosor kojoj je popularnost od 21,5% s početka godine pala na 8,4%. Popularnost Zorana Milanovića lagano raste u posljednjih nekoliko mjeseci te je opozicijski prvak ovaj mjesec na trećem mjestu i bilježi izbor od 5,1%. Na četvrtom mjestu je Vesna Pusić, dok se na petom učvrstio bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je ne tako davno uvjerljivo držao prvo mjesto.

Što se tiče najnegativnijih političara, prva pozicija i dalje je rezervirana za bivšeg premijera Ivu Sanadera koji je od siječnja kada ga nije voljelo 50,9% ispitanika pao na samo 27,6%. Na drugo mjesto negativnih političara popela se premijerka Kosor koja je u ovomjesečnom istraživanju negativnija politička osoba za 10,6% ispitanika. Na trećem mjestu je kategorija 'svi političari', koji su izbor 9,5% ispitanika/ca. Najveći silazni put ipak je zabilježio ministar financija Ivan Šuker za kojeg je kao najnegativnijeg političara prošli mjesec glasalo 1,9 % dok se ovaj mjesec broj 'mrzitelja' popeo na 4,9%.

Na stranačkoj ljestvici i dalje po popularnosti vodi SDP. U ovomjesečnom istraživanju SDP je izbor 30,5% građana Hrvatske, s blagim padom u odnosu na prošli mjesec. HDZ je na drugom mjestu s izborom od 23,9%. HNS se čvrsto drži na poziciji treće političke stranke u zemlji s izborom od 6,1%, a HSS je zadržao svoje četvrto mjesto s rezultatom od 5%. HSU na petom mjestu bilježi izbornu podršku manju od 3% drugi mjesec zaredom, dok koalicijski partner i sudionik u vlasti HSLS ovaj mjesec bilježi izbor od 1,7%.

Gospodarska kriza i dalje je top tema za 40,2% ispitanika. Na drugom mjestu top događaja je posjet predsjednika Josipovića Republici Srpskoj, dok su se na trećem mjestu usidrile mjere gospodarskog oporavka. Građanski aktivizam, koji već tjednima traje u Varšavskoj ulici u Zagrebu, kao primjer građanskog neposluha u obrani gradske jezgre, odabir je od 7,3%.

Što se pak tiče rada Vlade, ispitanici su Kosoričinoj ekipi dali solidnu trojku, no u Promociji Plus procjenjuju da će ta podrška padati. Najveću podršku Vlada RH bilježi među glasačima HDZ-a (ocjena 3,9), HSLS-a (3,3), HSU-a i HSP-a (3,0), dok birači najvažnijeg koalicijskog partnera, HSS-a, Vladi daju relativno slabu ocjenu (svega 2,75). Najslabiju ocjenu Vlada za svoj rad bilježi među glasačima opozicijskih stranaka (SDP 2,4; HNS 2,21). Prosječna ocjena od 2,74 ujedno je i najniža ocjena rada Vlade u ovoj godini i bit će zanimljivo pratiti dalje njezino kretanje.

Ocjenu je dobio i predsjednik Josipović, kojem je nakon 100 dana na Pantovčaku 26,4% ispitanika dalo ocjenu 5,41, 3% ocijenilo ga je sa 4, a samo 10% dalo mu je ocjene 1 i 2.