CRNA STRANA FACEBOOKA

'Da mi je biti Nikica Jelavić, barem jedan dan'

25.01.2009 u 11:35

Bionic
Reading

'Nikica Jelavić – pošten čovjek kojeg vlasti imaju na piku', 'General Vladimir Zagorec – Heroj, a ne ratni profiter', 'Svi smo mi Ivan Korade' – samo su neki od aktivnih i svima dostupnih fan-klubova na općepoznatom javnom servisu Facebooku

Na Facebooku prednjače fan-klubovi pravih manekena naših crnih kronika. Nikica Jelavić, koji je prije nekoliko dana uvjetno osuđen u Njemačkoj zbog krivotvorenja dokumenata, može se pohvaliti da mu broj obožavatelja progresivno raste. U posljednjih nekoliko mjeseci pridobio je 20-ak članova, a ukupan se broj lagano penje preko 150. Od članova se traži “neka dobra riječ za Nikicu“, a fanovi mu uglavnom pišu da je car i idol. Jedan je naveo da bi htio biti on, barem na jedan dan. Uglavnom, dok je bio u pritvoru u Njemačkoj, željeli su da “izgura i ovo“.

Rojsa generala za predsjednika Republike Hrvatske“ podupire mršavih 17 članova, isto koliko i klub “General Vladimir Zagorec – Heroj, a ne ratni profiter“.

Zavidnih 90 članova u svom fan-klubu ima 29-godišnji Kristijan Čabraja Kiki koji se proslavio spotom “Pištolj” turbofolk pjevačice Vesne Pezo, ali i lanjskim pokušajem pljačke Getroa, kada je njegov kolega Dubravko Marinić ubijen. Marinića je ubio zaštitar Sokola Marića u samoobrani, a Čabraja je tada teško ranjen. S njima je bio i Željko Vrbat za kojim je raspisana tjeralica. Liječnici su Čabraju jedva izvukli i od tada je na terapiji u toplicama. Njegovi su prijatelji za sve posjetitelje postavili i nekoliko fotografija Kikijeve mukotrpne i, po svemu sudeći, uspjele terapije.

Među obožavanima je i pokojni general Ivan Korade, zaslužan za masakr u Zagorju. Njemu u čast otvorena su čak tri kluba. Jednom od njih, “Svi smo mi Ivan Korade”, u opisu stoji da je sve to “urota protiv još jednog branitelja” kao što su prije ocrnjeni Joso Mraović, general Mirko Norac i Zdravko Mamić. Klub ima solidnih stotinjak članova.

Osim naših sugrađana koji nose predznak “kontroverzan”, ne zaostaju ni oni iz susjednih nam država. Dapače, Sreten Jocić, poznatiji kao Joca Amsterdam, ima nebrojeno mnogo profila na svoje ime i klubova obožavatelja. Jedan od njih primio je već 874 člana, a broj svakodnevno raste.