OBILAZAK POPLAVLJENIH PODRUČJA

Kosor i Josipović u Slavoniji kao stranci

02.06.2010 u 10:49

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović odlučili su obići poplavljena područja na vrlo neuobičajen način. Iako je pola Slavonije pod vodom, posjetili su Slobodnicu u razmaku od 40 minuta te su se vrlo hladno pozdravili na terenu. Nakon toga su se, opet odvojeno, zaputili u Vrpolje

Premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Ivo Josipović su između devet i deset sati obišli područje poplavljene Slobodnice. On je došao u 9.15, a ona 45 minuta poslije. Premijerka je obišla obitelj Rogošić čija je kuća najviše stradala, a i predsjednik je bio u blizini, no dvoje najviših hrvatskih dužnosnika samo se hladno pozdravilo.

Josipović se uputio prema svom vozilu još dok je premijerka davala izjavu te otišao put Vrpolja, a onda se i premijerka zaputila u Vrpolje u društvu brodsko-posavskog župana, HDZ-ovca Danijela Marušića, odakle je noćas evakuirano 25 obitelji.

Danica Juričić Spasović iz Ureda predsjednika na pitanje o ovom neobičnom bliskom susretu predsjednika i premijerke nam je rekla da predsjednik ima utvrđen i poznat protokol.

'Već prije tjedan dana dogovoren je posjet predsjednika Osječko-baranjskoj županiji. Zbog poplava smo odlučili posjetiti poplavljena područja, a to ćemo napraviti i na povratku iz Osijeka, kada ćemo otići u Babinu Gredu', rekla je Juričić Spasović.

I glasnogovornica premijerke Jadranke Kosor, Martina Banić, pozvala se na unaprijed dogovoren protokol te je pojasnila da je poslana obavijest o planu obilaska poplavljenih područja.

Na pitanje je li ipak malo neobično da se dva najviša državna dužnosnika nađu tako blizu u tako kratkom roku bez dogovora protokola, Martina Banić nam je odgovorila: 'Predsjednica Vlade je odlučila posjetiti općine Slobodnicu i Vrpolje jer su te dvije općine najviše pogođene poplavama.'

'Rijeka Sava prijeti da će već sutra doći do proglašenja redovne obrane od poplave, što se čini kada vodostaj dosegne 750 cm. Jutros je izmjereno 609 cm, a nivo vode raste 10 cm na sat. Orljava se također izlijeva iz korita, a Hrvatske vode trenutno interveniraju na terenu s tri stroja i situacija je zasad pod kontrolom te nisu ugrožene kuće ni prometnice', rekao nam je Davorin Biha iz ispostave Hrvatskih voda Brodsko-posavske županije, koji je na terenu proveo cijelu noć.

Interveniralo se na svim punktovima da se održi postojeće stanje, tj. da se voda dalje ne izlijeva.