POPLAVE U SLAVONIJI

Bosut opasno prijeti Vinkovcima

02.06.2010 u 10:50

Bionic
Reading

Bosut je zaprijetio Vinkovcima i dostigao najveću razinu vodostaja u posljednjih nekoliko godina pa je na više lokacija u ulicama koje se nalaze uz njegovu obalu u utorak uvečer počela gradnja tzv. zečjih nasipa

Iz Hrvatskih voda je potvrđeno da je najkritičnije u Ulici Josipa Lovretića, gdje je izgrađen nasip od vreća punjenih pijeskom u duljini 450 metara, te na nekoliko lokacija u Kozarčevoj ulici gdje je podignuto nekoliko manjih privremenih nasipa.

'Na području Vukovarsko-srijemske županije tijekom svibnja palo je 200 litara kiše po četvornom metru, a samo od nedjelje čak 125 litara po kvadratnom metru. Bosut je dosegnuo maksimalan vodostaj, no njegove pritoke u gornjem toku, posebice s područja Đakovštine, donose nove količine vode pa vodostaj raste dva centimetra na sat. Ipak, nema mjesta panici jer je obala Bosuta visoko podignuta', potvrdio je Josip Kuterovac iz Hrvatskih voda.

U Vukovaru se izvanredno sastao i vukovarsko-srijemski Stožer za zaštitu i spašavanje koji je također potvrdio da je situacija, iako kritična, ipak pod kontrolom. Na nekoliko lokacija u Vinkovcima vatrogasci ispumpavaju vodu iz dvorišta obiteljskih kuća, poplavljeni su i podrumi na županjskom području, posebice u Županji i Babinoj Gredi. Poplavljeno je i najmanje 30 posto usjeva pa će poslije prestanka padalina početi zbrajanje štete.

Dunav kod Vukovara još uvijek ne prijeti, a Sava je kod Županje u srijedu ujutro dosegnula vodostaj od 720 centimetara i na snazi je pripremno stanje obrane od poplave. Za proglašenje redovnih mjera obrane od poplave Sava mora dosegnuti razinu od 860 centimetara.