DOLAZE JOSIPOVIĆ I KOSOR?

Vodostaj Orljave raste, a klizišta još prijete

01.06.2010 u 22:12

Bionic
Reading

Zbog poplava koje su se tijekom današnjeg dana širile po gradovima i općinama Brodsko-posavske županije večeras je ponovo zasjedao Županijski stožer za zaštitu i spašavanje. Pomoć u ljudstvu i mehanizaciji pristiže iz gotovo svih okolnih županija, a noćas su organizirana i dežurstva na svim punktovima, kojih je iz sata u sat sve više, jer vodostaj Orljave i Biđa i dalje raste

Pred Brođanima je zasigurno još jedna besana noć u kojoj će mnogi od njih, zajedno s dežurnim ekipama na terenu, graditi zečje nasipe.

'Najkritičnije stanje je i dalje u Slobodnici, gdje je zbog porasta vodostaja i izlijevanja vode iz lateralnog kanala tijekom dana evakuirano pet obitelji. Kritično je i u Vrpolju, iz kojeg je evakuirano 15 obitelji, no do kraja dana bit će ih preko 20', rekao nam je Pavo Baričić, načelnik odjela u područnom Uredu za zaštitu i spašavanje Slavonski Brod.

Kako doznajemo, put Vrpolja su večeras ponovo krenula dva čamca MUP-a, a interventni policajci, koji su čitav dan angažirani u evakuaciji stanovništva, večeras će evakuirati i preostale stanovnike Vrpolja koji danas nisu željeli napustiti svoje domove, no zbog nadiranja vode sada su na to primorani.

S područja Košarevac, gdje je danas na više mjesta aktivirano klizište te su dijelovi brda, zajedno sa šumom, počeli kliziti prema obližnjim kućama, evakuirana je jedna obitelj sa šestero djece koja je privremeno smještena u gradski stan.

Na terenu je tijekom današnjeg dana bilo angažirano 500 ljudi, 20 bagera i 30 kamiona. Iz Zagreba su dopremljeni i dodatni agregati i pumpe za ispumpavanje vode te dvije cisterne s pitkom vodom, jedna za Slavonski Brod i jedna za područje Nove Gradiške, jer zbog izlijevanja septičkih jama postoji mogućnost kontaminacije vode u bunarima.

Državna uprava za zaštitu i spašavanje dopremila je na poplavom ugroženo područje i 50 kreveta, 20 ih je odmah otpremljeno u Vrpolje, 20 u Sibinj i 10 u Podcrkavlje. Zbog stanovnika koji noć neće provesti u svojim domovima u Slavonski Brod poslano je i 100 madraca i 200 deka, no iako su im na raspolaganje stavljene školske dvorane, obitelji čije su kuće poplavljene većinom su se smjestile kod rodbine i prijatelja.

Sutra će poplavljena područja Brodsko-posavske županije obići i predsjednik Ivo Josipović, a kako neslužbeno doznajemo, očekuje se i dolazak premijerke Jadranke Kosor