Hrvatska TVAR BUFEKSAMAK

Lijek za dermatološke bolesti opasan za zdravlje

Agencija za lijekove i medicinske prozvode (HALMED) preporučila je danas liječnicima da više ne propisuju lijekove koji sadrže djelatnu tvar bufeksamak, u skladu s preporukama Povjerenstva za humane lijekove Europske agencije za lijekove (EMA), te najavila da više neće izdavati suglasnost za interventni uvoz lijekova s tom tvari za pojedinačno liječenje pacijenata.

Povjerenstvo za humane lijekove EMA-e preporučilo je ukidanje odobrenja za stavljanje u promet lijekova s bufeksamakom na temelju znanstvene ocjene da postoji visoki rizik od pojave ozbiljnih kontaktnih alergijskih reakcija.

Bufeksamak je nesteroidni protuupalni lijek koji se koristi za liječenje dermatoloških bolesti - ekcema i dermatitisa, te proktoloških stanja poput hemoroida i analne fisure.

U Hrvatskoj su odobrena dva lijeka koji sadrže bufeksamak - Proctosan i Proctosan Forte (mast i čepići), a Agencija dosad nije zaprimila niti jednu prijavu nuspojave za lijekove djelatne tvari bufeksamak što može biti posljedica i neprepoznavanja simptoma alergijske reakcije.

Zaključeno je da su alergijske reakcije uzrokovane bufeksamakom vrlo slične bolestima koje se njime liječe, što potencijalno može dovesti do odgode u postavljanju pravilne dijagnoze i liječenju pacijenata.

Lijekovi koji sadrže bufeksamak dostupni su na tržištu EU od 1970. godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još