POČELE PRVE EVAKUACIJE

Vodeni pakao u Slavoniji

01.06.2010 u 11:39

Bionic
Reading

Na izvanrednoj sjednici Županijski stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije proglasio je jutros izvanredno stanje obrane od poplave za grad Slavonski Brod te općine Sibinj, Podcrkavlje i Gornju Vrbu. Brodski gradonačelnik Mirko Duspara proglasio je i stanje elementarne nepogode za grad Slavonski Brod, a na zahtjev desetak općina, i župan će tijekom današnjeg dana proglasiti elementarnu nepogodu za čitavu Brodsko-posavsku županiju

'Lateralni kanal Jelas konstantno raste, nivo vode povećava se tri centimetra na sat, te je desetak kuća uz sam kanal već poplavljeno, a postoji ozbiljna opasnost da se izlije na autocestu Zagreb –  Lipovac. Na terenu su djelatnici Hrvatskih voda i vatrogasci. Grade se zečji nasipi, a uz pomoć mehanizacije činimo sve da se spriječi daljnje poplavljivanje kuća te autoceste.

Do sada smo zaprimili zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode od strane 10 općina, a novi zahtjevi stalno pristižu. Brojne su kuće poplavljene, a štete na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima su ogromne', rekao ja za tportal s terena zamjenik župana Davor Vlaović, koji je i predsjednik županijskog Stožera za obranu od poplave. Kako doznajemo prema prvim informacijama, šteta na poljoprivrednim gospodarstvima veća je od 200 milijuna kuna.

U posljednja 24 sata palo je oko stotinu litara kiše po četvornom metru, a iz Centra 112 doznajemo da je samo tijekom prošle noći palo 62 litre kiše po četvornom metru

Tijekom noći, zbog izlijevanja lateralnog kanala Jelas poplavljeno je 50-ak podruma te lokalne i županijske ceste, a danas je najkritičnije stanje u općini Slobodnica i Podcrkavlje. iz naselja Rastušje evakuirano je najprije dvoje starijih supružnika, a potom još tri obitelji, dok su drugi stanovnici za sada odlučili ostati u svojim kućama. U tijeku je i evakuacija stanovnika jedne ulice u Vrpolju, a sve je spremno i za početak evakuacije u Slobodnici.

Budući da kiša ni danas ne prestaje padati, sve je spremno za daljnju evakuaciju stanovnika iz poplavom najugroženijih općina, a uz djelatnike Hrvatskih voda te vatrogasce JVP-a i DVD-a, Stožer za obranu od poplave pozvao je i Gorsku službu spašavanja i sve uključene u civilnu zaštitu da se stave na raspolaganje i budu pripravni reagirati.

'Voda pristiže u velikim količinama, te je dio županije od Oriovca, prema istoku, trenutno najugroženiji, zbog čega smo mobilizirali sve raspoložive vatrogasne snage, cisterne i mehanizaciju', rekao je za tportal županijski vatrogasni zapovjednik, Stjepan Županić

Zbog izlijevanja septičkih jama postoji mogućnost kontaminacije pa iz županijskog Stožera savjetuju stanovnicima da do daljnjeg za piće ne koriste bunarsku vodu.

Ništa bolje stanje nije ni u susjednoj Požeško-slavonskoj županiji gdje su sinoć oko 19 sati proglašene izvanredne mjere obrane od poplave za slivno područje Orljava – Londža. Po informaciji koju smo upravo primili, zbog izlijevanja rijeke Orljave kod Orljavca danas od 10 sati i 20 minuta za sav je promet zatvorena i državna cesta D-38, Požega - Pakrac.