Hrvatska ČAČIĆ U KARLOVCU

'Stanje u Hrvatskoj je kao u Grčkoj'

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić ocijenio je danas na konferenciji za novinare u Karlovcu kako HDZ-ova vlast ne ide u dobrom smjeru istaknuvši kao najveće probleme nelikvidnost i centraliziranost

Vlast nije realizirala dio svog Programa gospodarskog oporavka po kojem je država trebala do 1. lipnja, dakle do sutra, isplatiti sve svoje dospjele obveze, rekao je. "Prošlog tjedna hrvatska poduzeća u blokadi dosegla ukupno 29 milijardi kuna potraživanja, što je generirala upravo država svojim neplaćanjem", kazao je Čačić.

Govoreći o raspolaganju javnim novcem, kazao je da je "Hrvatska, nakon Grčke, najcentraliziranija zemlja u Europi pa nam je i rezultat, manje-više, grčki". Argumentirao je to podatkom da sedam posto od ukupnog poreznog novca odlazi na 525 gradova i općina i 20 županija, pa tako "bolesna centralizacija rezultira nekompetentniošću i korupcijom".

Zadatak države je, istaknuo je, da riješi ključne procese. Aktualna vlast ne ide u dobrom smjeru, rekao je Čačić. Da "tonemo", kazao je, govore podaci da je u prva četiri mjeseca ove godine porast javne potrošnje iznosio daljnjih 800 milijuna kuna, a prognozirani deficit od 12 milijardi bit će veći.

Nezaposlenih je više od 300.000 ljudi, gotovo 80.000 građana rade u tvrtkama u kojima ne dobivaju plaće, a na 100 radno sposobnih ljudi njih 57 su dovedeni u situaciju da parazitiraju, rekao je, među ostalim, Čačić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još