Hrvatska SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA

U 2009. godini 495 oboljelih od raka pluća

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 2009. godine 495 osoba zbog pušenja je oboljelo od raka pluća, a 2008. u toj je županiji od raka pluća umrlo 298 osoba, priopćio je danas Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije

Taj je zavod danas, u povodu Svjetskog dana nepušenja, pod sloganom "Nemojte pušiti, Smajlića gušiti!" i u suradnji s Gradskom upravom na splitskoj Rivi i sjevernom dijelu Marjana organizirao javnu zdravstvenu akciju kojom se upozorilo na opasnosti pušenja.

Pritom su građanima, pretežito mladima, davali usmene savjete o štetnosti pušenja i dijelili im promidžbeni materijal i majice s natpisom: "Nemojte pušiti, Smajlića gušiti!"

Tom preventivnom javnom zdravstvenom akcijom, kako se navodi u popratnom priopćenju, želi se upozoriti na pušenje kao jedan od najvažnijih rizičnih čimbenika za nastanak mnogih teških bolesti - raka pluća, kronične bolesti dišnog sustava, srčane i moždane kapi...

Tijekom 2009. godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kako stoji u priopćenju, evidentirane su čak 11.962 osobe oboljele od bolesti povezanih s pušenjem: bronhitisa, emfizema, astme i kronične opstruktivne bolesti pluća.

Današnjom akcijom na splitskoj Rivi i sjevernom dijelu Marjana također se želi istaknuti pravo svake osobe na zrak bez duhanskog dima, navodi se u priopćenju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još