HZZO KONTROLIRA LIJEČNIKE

Putovanja na trošak farmaceuta moraju se prijaviti

30.05.2010 u 20:06

Bionic
Reading

Udruge farmaceuta postigle su dogovor s HZZO-om oko ugovora o etičkom oglašavanju lijekova, te se može očekivati da će ugovore, koji stupaju na snagu u srijedu, 2. lipnja, u narednim danima potpisati veći broj farmaceutskih kuća

Problemi oko suzbijanja korupcije u odnosima farmaceuta i liječnika time nisu prestali, jer su liječnici nezadovoljni novom kontrolom koju HZZO nad njima uvodi, piše Novi list

Farmaceuti će, naime, HZZO-u ubuduće morati podnositi račun za svaki pojedini susret s liječnikom, odnosno za svaki kongres ili simpozij na koji je pojedini liječnik otišao o njihovom trošku, za svaki radni ručak ili drugi trošak koji su liječniku platili.

HZZO je od farmaceuta najprije tražio da pribave i OIB-e liječnika i ustanova s kojima surađuju, no prema konačnom dogovoru, zadržali su se samo na imenu i prezimenu liječnika, te ustanovi u kojoj radi.

Pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka, farmaceuti će, kako se doznaje, to činiti samo uz pismeni pristanak liječnika. Pitanje je, međutim, tko će liječnike obvezati da potpišu takav pristanak.

– Kao doktor, prvi ne bih potpisao takvu izjavu i pristao da se moji podaci nekome daju. Imamo šefove odjela i predstojnike klinika koji mogu jako dobro kontrolirati tko koliko radi, kaže Hrvoje Minigo, predsjednik Hrvatske liječničke komore, koji će od HZZO-a zatražiti službenu obavijest o tome.

Ministar zdravstva Darko Milinović poručuje međutim kako se uopće ne radi o osobnim podacima, te da liječnici nemaju pravo bilo što skrivati. .