VIJENAC U SIJEKOVCU

Josipović odao počast srpskim civilima

30.05.2010 u 14:48

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji se nalazi u dvodnevnom posjetu BiH, položio je vijenac i zapalio svijeću kod pravoslavne Spomen crkve Sv. Ognjene Marine u Sijekovcu nedaleko Bosanskog Broda, u spomen na srpske civile ubijene u tom mjestu 26. ožujka 1992. godine

Pored predsjednika Josipovića, počast civilnim žrtvama u Sijekovcu, odali su polaganjem vijenca i paljenjem svijeće i predsjednik i premijer Republike Srpske Rajko Kuzmanović i Milorad Dodik, dok je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić položio cvjetni aranžman.

"Došli smo ovdje izraziti počast žrtvama, pijetet i sućut obiteljima a posebno je važno što su danas ovdje ljudi svih vjeroispovjesti i narodnosti što pokazuje ljudski pristup, dostojanstvo i poštovanje prema žrtvama", izjavio je nakon polaganja vijenaca Josipović, čiji je dolazak pred crkvu bio popraćen pljeskom okupljenih mještana.

Prema riječima Sulejmana Tihića, vrlo je bitno kazati i u Sijekovcu "kako nema kolektivne krivnje ali postoji kolektivna odgovornost da izvedemo sve one koji su počinili zločine pred lice pravde".

Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović ocijenio je Josipovićev posjet izuzetno važnim činom za mir u regiji.

"Sve žrtve, bilo čije bile, zaslužuju našu pažnju i pijetet", rekao je Kuzmanović dodajući kako, "s druge strane ovim pokazujemo realno stanje u BiH i Republici Srpskoj a ta realnost je Republika Srpska koja je sastavni dio BiH, koja je zasnovana na Daytonskom sporazumu i teži europskim integracijama".

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik poručio kako svi oni koji su počinili zločine moraju cijeloga života biti izloženi progonu sudova i tužiteljstava.

Član Predsjedništva Saveza logoraša Republike Srpske Ane Mihajlović rekao je u izjavi novinarima kako je posjet hrvatskog predsjednika Sijekovcu "priznanje da je zločin u Sijekovcu počinjen od strane hrvatskih regularnih i paravojnih snaga i muslimanskih paravojnih formacija i Armije BiH".

"Zločin su 26. ožujka 1992. godine počinili pripadnici Interventnog voda koji je bio u sastavu Armije BiH a sudjelovali su i pripadnici HOS-a predvođeni Antom Prkačinom kao i regularne snage Hrvatske vojske, koje su u Brod ušle 3. ožujka 1992. godine", naveo je Mihajlović.

"Posjet hrvatskog predsjednika Sijekovcu je izuzetno pozitivan. Dosta je upečatljiv današnji dan i vjerujem da će se pozitivno odraziti na izgradnju suživota na ovom području", izjavio je predsjednik Udruženja za traženje nestalih boraca i civila općine Brod Marko Grabovac dodajući kako je u Sijekovcu 26. ožujka 1992. ubijeno devet, u naredna dva dana još 21, a ukupno više od pedeset srpskih civila.