JOSIPOVIĆ NA TURNEJI U BIH

Dodik pozvao Hrvate da se vrate u Republiku Srpsku

30.05.2010 u 14:10

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović upozorio je u nedjelju u Derventi da su Hrvati u Republici Srpskoj i dalje u teškom položaju te da povratak prognanih teče isuviše sporo, istaknuvši da je u tom pogledu važno otvoriti novu stranicu i novo ozračje

Hrvatski se predsjednik koji boravi u radnom posjetu Bosni i Hercegovini tijekom dana sastao s izaslanstvom Vlade Republike Srpske predvođenim premijerom Miloradom Dodikom a nakon tog susreta potvrdio je kako je upravo povratak izbjeglih i prognanih bio među glavnim temama tog susreta.

"Veliki broj Hrvata (iz RS) danas nije u svojim domovima. Vratio se tek manji broj a zajednički planovi za registraciju birača, poticanje povratka i izgradnju domova veliki su i važan korak. Nadam se da ćemo ispuniti sve ono što smo se danas dogovorili", kazao je novinarima Josipović

Dodik je prepreka

Predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić koji se s Jospipovićem sastao u Derventi upozorio je kako Dodiku vlast instalira "svoje Hrvate" koji onda tumače navodne interesepovratnika."Nije točno da se Hrvati ne žele vratiti", kazao je Ljubić.Istaknuo je kako im se to međutim i dalje onemogućava iako su sredstvasuptilnija nego prije jer se stvaraju brojne administrativne zaprekepovratnicima.

Istaknuo je da kao predsjednik Hrvatske iznimno podupire suradnju s BiH i s RS odnosno sa svim tijelima koja mogu poraditi na provedbi zajedničkih interesa, počevši od velikih gospodarskih projekata pa do održivog povratka.

"O svemu smo tome razgovarali", kazao je Josipović potvrdivši u odgovoru na novinarska pitanja kako osobno snažno podupire i povratak Srba izbjeglih iz Hrvatske za što, kako je kazao, ima i snažnu potporu Vlade Hrvatske.

Josipović je istaknuo kako je i za svoje kontakte u RS imao istu takvu potporu što potvrđuje činjenica da je s njim u izaslanstvu tijekom posjeta Derventi bila i potpredsjednica hrvatske vlade Đurđa Adlešić ali i saborski zastupnici poput Vesne Pusić i Milorada Pupovca.

"Nadam se da je ovo prvi, veliki i važan zajednički korak usmjeren prvenstveno k našim ljudima", izjavio je Josipović ponovivši još jednom potporu BiH kao mirnoj i stabilnoj zajednici "uređenoj onako kako žele tri naroda".

Premijer RS Milorad Dodik kazao je kako osobno nema nikakvih rezervi glede povratka izbjeglih i prognanih te ih spremno poziva da se vrate i na područje entiteta u kojemu je na vlasti.

"Pozivam sve koji su ranije živjeli u RS da se vrate a vlada RS im može jamčiti sigurnost", kazao je Dodik.

Posjet državnog izaslanstva Hrvatske predvođenog predsjednikom Josipovićem Dodik je opisao kao "vrlo uspješan" najavivši kako slijedi niz novih operativnih dogovora te je posebno istaknuo kako dolazak hrvatskog predsjednika smatra vrlo važnim.

"To je najbolji način na koji možemo rješavati pitanja međusobne suradnje", izjavio je Dodik dodajući kako se razgovaralo o gospodarskoj te političkoj suradnji, potrebi za jačanjem međusobnog povjerenja i posebice o povratku.

Kazao je i to kako je dogovoreno dodatno angažiranje upravnih tijela u RS kako bi se omogućila registracija prognanika koji žele sudjelovati na izborima u BiH.

Dodik je najavio kako će se i osobno pojaviti među prognanima iz RS koji su sada u Hrvatskoj s ciljem da s njima razgovara o konkretnim problemima koje imaju.

Premijer RS je konstatirao i to kako BiH ustrojena na načelima Daytona nije upitna za RS ali da žele da se sve rješava unutarnjim političkim dogovorom a ne intervencijom sa strane.