POVRATAK RIJECI

Na Bundeku startao projekt Lijepa naša Sava

29.05.2010 u 18:44

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Bundeku, u sklopu Međunarodne vrtne izložbe Floraart, danas je započeo projekt Lijepa naša Sava koji će se provoditi tijekom narednih mjesec dana radi promoviranja neiskorištenih savskih potencijala, na temelju održivog razvoja i poticanja građana povratku toj rijeci

Zagrepčani su jutros na Bundek imali priliku doći tramvajem s obilježjima projekta Lijepa naša Sava i popratiti spust ponajboljih studenata Sveučilišta u Zagrebu, okupljenih u udruzi e-STUDENT, koji su dvama kanuima desetercima doplovili Savom od Jankomira do Bundeka. Na savskom sajmu građani su mogli uživati u preko 1500 besplatnih porcija pržene ribe i ribljeg paprikaša, koje su pripremali kuhari iz Siska, Davora i Županje, te pogledati nastupe kulturno-umjetničkih društava i izložbu fotografija 'Život na Savi tijekom stoljeća'. Predstavljeni su i tradicijski obrti, zanati i rukotvorine, a među izlagačima bili su i proizvođači zlatoveza, suvenira i tradicijskih nošnji.

'Lijepa naša Sava' društveno je odgovorni projekt koji treću godinu zaredom partnerski provode Međunarodna komisija za sliv rijeke Save, Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Coca-Cola u Hrvatskoj. Projekt su podržale Hrvatske vode, Agencija za plovne putove, Turistička zajednica Zagreba te tvrtke Hrvatski farmer i Zagrebački holding – podružnica Zrinjevac.

Tajnik Međunarodne komisije za sliv rijeke Save Dejan Komatina podsjetio je da je ta organizacija koordinira suradnju četiriju država – Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije u području voda. Istaknuo je da je osnovni cilj te suradnje postizanje uvjeta za održivi razvoj cijele regije, odnosno svih četiriju država. 'U tom smislu postoji vrlo jasna poveznica s projektom Lijepa naša Sava zbog toga što je njegov osnovni cilj promocija Save i njezinih vrijednosti i potencijala te održivog razvoja', naglasio je Komatina.

Središnje događanje projekta Lijepa naša Sava bit će 31. svibnja u Davoru kod Nove Gradiške, gdje će se promovirati 'savska kravata', prvi od četiriju jedinstvenih suvenira kontinentalnog turizma.

Nakon sajma na Bundeku te središnjeg događaja u Davoru projekt će se nastaviti sajmovima u Sisku 5. lipnja, Županji 11. lipnja te Slavonskom Brodu 2. srpnja. Uz savsku kravatu, tijekom lipnja bit će predstavljena i ostala tri iz niza prvih jedinstvenih suvenira kontinentalnog turizma – keltski brodić monoksil bit će predstavljen u Sisku, memorijski štapić u Slavonskom Brodu, a privjesak za ključeve u Županji. Sva tri suvenira izrađena su od drva iz Save starog pet tisuća godina.