SKUP ZAPOVJEDNIKA MORNARICA

Admirali u Splitu o sigurnosti na Mediteranu

26.05.2010 u 15:55

Bionic
Reading

Završen je skup zapovjednika ratnih mornarica zemalja članica NATO-a, MARCOMET 2010, koji se održavao u Splitu od 23. do 26. svibnja, a na kojem je najviše riječi bilo o sigurnosnim pitanjima na Mediteranu. Kao najveća sigurnosna prijetnja se i ove godine smatra međunarodni terorizam, ali i piratstvo, šverc ljudima i transfer nedopuštenih tehnologija za masovno uništenje

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ante Urlić je zahvalio zapovjedniku NATO-ovog pomorskog zapovjedništva u Napulju viceadmiralu Mauriziu Gemignaniju na iskazanom povjerenju Hrvatskoj, novoj članici NATO-a. Urlić je informirao novinare o aktivnostima izvan same konferencije, koje su uključivale razgledavanje prirodnih ljepota u Dalmaciji, primjerice Šibenika, NP-a Slapovi Krke i Splita, te istaknuo izuzetno pozitivnu reakciju visokih gostiju.

Viceadmiral Maurizio Gemignani je zahvalio organizatorima na odličnoj organizaciji sigurnosno zahtjevne manifestacije sa 140 delegata, među kojima je bilo čak 39 admirala i tri generala iz 27 zemalja sa svih kontinenata. Gemignani je pozdravio i predsjednika Ivu Josipovića, koji se konferenciji obratio video porukom.

Na konferenciji se raspravljalo i o aktualnim pitanjima i tekućim vojno-pomorskim operacijama, kao što je operacija zaštite plovidbe na istočnoj obali Afrike i suzbijanje piratskih napada iz Somalije u Adenskom zaljevu i somalijskim vodama. Ipak najviše je bilo riječi o financijskoj krizi koja ima velik utjecaj na održavanje i unapređenje izuzetno skupog segmenta oružanih snaga, ratne mornarice. U tom kontekstu je admiral Urlić napomenuo da je usporeno obnavljanje flote HRM-a i razvijanje Obalne straže.

Na kraju je Urlić istaknuo da je ovu konferenciju najvećim dijelom finaciralo NATO zapovjedništvo, ali je zahvalio na pomoći i gradu Splitu u realizaciji popratnih aktivnosti, koje su u konačnici još jedna odlična promidžba turističkog potencijala Dalmacije, a ne samo strateškog.