E-MILINOVIĆEVA REFORMA

Pacijenti u strahu za svoje podatke

27.05.2010 u 07:00

Bionic
Reading

'Mi ne znamo kome idu naši podaci', požalio se Mario Drlje iz Udruge hrvatskih pacijenata da će do povjerljivih podataka o dijagnozama pacijenata moći pristupiti bilo tko nakon što je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović najavio novi projekt zdravstvene reforme, e-zdravstvo

Ministar planira stvoriti jedinstveni sustav putem kojeg bi bilo moguće bez uputnica i recepata odlaziti na preglede kod različitih liječnika i podizati lijekove. Pacijenti će koristiti: elektronički recept, elektroničko naručivanje u općoj/obiteljskoj medicini, ljekarnama, laboratorijima, specijalističkom liječenju i elektronički zdravstveni karton.

Upravo taj elektronički karton izaziva strah i skepsu među pacijentima jer sumnjaju u sustav kontrole, pa ih je strah da će bilo tko moći pristupiti podacima o povijesti njihove bolesti. 'Projekt je za svaku pohvalu ako budu i ostanu tajni podaci o povijesti bolesti pacijenata', smatra Mario Drlje.

Ministar Darko Milinović je drugačijeg mišljenja i smatra upravo suprotno, 'ako podaci i jesu nezaštićeni, to su onda upravo danas, a ako će ikada biti bolje zaštićeni, to će biti poslije 1. siječnja, kada u potpunosti zaživi informatizacija'. Slikovito je i opisao današnje stanje po pitanju tajnosti podataka.

'Danas tko god slučajno provali u neku ambulantu, a sve piše na kartonima', primijetio je ministar zdravstva. Dakle, za to je zadužena tvrtka, priča Milinović, koja je dobila ovaj natječaj, Ericsson Nikola Tesla, koja ima svjetske standarde u zaštiti tih podataka. 'A čuli ste i od njih da su to gotovo 100 posto zaštićeni podaci', naglasio je ministar.

Ipak, Drlje strahuje da ne dođe do kršenja Zakona o zaštiti prava bolesnika, po kojem podaci smiju biti dostupni samo obiteljskom liječniku ili liječniku specijalistu kojem je upućen, a postavlja pitanje i tzv. drugog mišljenja.

'Nužno je da ostane mogućnost da svaki bolesnik o svom trošku može kopirati dokumentaciju. Bolesnici ne vjeruju 100 posto svom liječniku i nekad je potrebno konzultirati se s drugim ljudima, bio to kućni prijatelj ili privatni liječnik. Ovako, kad on nema dokumentaciju kod sebe, to je neizvedivo. Teško je pamtiti komplicirane dijagnoze i obrazovanim ljudima', objašnjava šef Udruge pacijenata. Ovdje se to ne spominje, dodaje on, i to zabrinjava njega i članove njegove udruge. Potrebno je osigurati, smatra on, svakom bolesniku da o ovom trošku može doći do podataka, bilo da ih kopira na papir bilo da ih presnimi na disk ili neki drugi medij. Ministar, naravno, ne sumnja u svoju reformu.

'Informatizacija ni u jednom dijelu ne sprečava i ne onemogućava drugo mišljenje', ogovorio je ministar Millinović na ovu kritiku.