Hrvatska U SJENI MONOLITA

Tesline zavojnice zapalit će riječko Korzo

Nakon što su krajem prošlog tjedna 'teleportirali' crni monolit na riječki Korzo, čime su izazvali popriličnu frku u tom gradu, ali i šire, voditelji Peek&Pokea, jedinog hrvatskog muzeja računala, danas su predstavili program manifestacije Rijeka 2010.

U sklopu programa koji je motiviran 2010, godinom druge 'Odiseje', kultne novele Arthura C. Clarkea, Riječani će uživati u nastupu iznimno popularnog slovenskog zbora Perpetuum Jazzile koji otvara manifestaciju 28. svibnja u HKD-u na Sušaku. Između ostalog, pripremaju se koncerti Pips, Chips & Videoclipsa, Manofona, Sinteze, avangardnog japanskog džezera Toshinorija Konda te nizozemskih robota-svirača Teamdarea.

Najveća atrakcija koja se planira bit će nastup Tesla Coil Orchestra iz SAD-a, dosad neviđena u Europi. Riječ je o predstavi koja spaja glazbu i tehnologiju.

'Sve se temelji na Teslinoj tehnologiji, glazba nastaje visokonaponskim izbojima iz zavojnica, što znači da će cijeli Korzo iskriti, a kad još dodamo vizualne projekcije, Straussovog 'Zarathustru'... evo, već sam se naježio', priča Davor Pasarić.

U likovnom dijelu predstavit će se umjetnici Helena Bulaja, Vuk Ćosić, Janez Janša, Ivan Mišković, znanstvena predavanja održat će Davor Pavuna, Korado Korlević i Ivo Orlić, a radi se i na dovođenju poznatog američkog futurista Michioa Kakua.

U manifestaciju je uključen i riječki Teatar Rubikon, moći će se razgledati prvi hrvatski električni automobil Doking XD, prisutna će biti i ekipa svemirskih putnika iz projekta Human Synergy Moon, a poseban gost je Miroslav Kocijan, autor prvog hrvatskog školskog računala Orao.

'Idejni okidač pronašli smo u dva motiva koja se provlače kroz Clarkeovu 'Odiseju', a to su monolit i računalo. Tjeramo ljude da budu ambiciozni i da razmišljaju baš kao što je monolit u 'Odiseji' na to natjerao majmune', objašnjava voditelj Peek&Pokea Svetozar Nilović.

S obzirom da se radi o jedinstvenom i zahtjevnom projektu, organizatori pozivaju sponzore da im se pridruže.

'Mi smo entuzijasti, a svi naši projekti su osobna budalaština jer ih uglavnom financiramo iz vlastitih džepova', zaključili su kroz smijeh Sveto Nilović i Davor Pasarić. Detaljan program manifestacije Rijeka 2010. može se pogledati na www.rijeka2010.info.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još