SUSRET S POTPREDSJEDNIKOM SAD-A

Kosor oduševljena, Biden nas pohvalio

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Jo Biden u utorak je u Bijeloj kući primio hrvatsku premijerku Jadranku Kosor, koja boravi u dvodnevnom službenom posjetu Sjedinjenim Državama

Sastanak Biden-Kosor održao se u utorak u Rooseveltovoj sobi u Zapadnom krilu Bijele kuće. Premijerka Kosor nakon susreta s Bidenom rekla je kako Hrvatska što prije mora postati članica EU kako bi pružila ohrabljenje zemljama u regiji.

'Za mene kao premijerku susret s potpredsjednikom Bidenom je dodatno ohrabrenje na putu ostvarivanja tri stupa rada moje Vlade: završetak pregovora s EU, o čemu imamo punu i apsolutnu potporu SAD-a, borba protiv korupcije i program gospodarskog oporavka - rekla je premijerka Kosor u izjavi hrvatskim i američkim novinarima nakon susreta s Bidenom
Potpredsjednik SAD-a nije se pojavio pred novinarima nego se naknadno obratio priopćenjem.

Velik dio razgovora Kosor i Bidena bio je posvećen BiH. 'Istaknula sam da je i zbog naših susjeda važno da Hrvatska što prije završi pregovore i uđe u EU. To će naše susjede dodatno osnažiti na njihovu putu prema euroatlanskim organizacijama. To je važno za konačnu stabilnost, mir i prosperitet na jugoistoku Europe', rekla je Kosor.
Istodobno sa sastankom Biden-Kosor, u Ovalnoj sobi Bijele kuće odvijao se sastanak američkog predsjednika Baracka Obame s talijanskim predsjednikom Giorgiom Napolitanom.


Predsjednik Obama nekada ima običaj nenajavljeno svratiti do sastanaka koji sa stranim državnicima održava njegov potpredsjednik Biden. Nakon sastanka s Napolitanom, Obama bi trebao otputovati u posjet Kaliforniji.

Na pitanje o očekivanjima od razgovora s potpredsjednikom Bidenom, Kosor je kazala da očekuje 'odličan, konstruktivan razgovor prijatelja i partnera, SAD-a i Hrvatske'.

Najavila je da će na sastanku izraziti 'zahvalnost za potporu koju Hrvatska dobiva od SAD-a na putu završetka pregovora' s EU-om, kao i za potporu za realizirani ulazak u NATO. Hrvatska je premijerka dodala da će na sastanku istaknuti želju za jačanjem gospodarske suradnje s SAD-om.

Hrvatska premijerka Kosor u utorak se sastala i sa zamjenikom američke državne tajnice Hillary Clinton Jamesom Steinbergom, koji je premijerki Kosor prenio osobne pozdrave i izraze potpore državne tajnice Clinton, koja boravi u Kini.

Predsjednica Vlade Kosor upoznala je zamjenika državne tajnice sa svim naporima koje Hrvatska poduzima kako bi uskoro postala 28. članica Europske unije. Također je istaknula kako Hrvatska snažno zagovara euroatlantsku perspektivu svih svojih susjeda. U tom je kontekstu premijerka Kosor govorila i o Konferenciji na Brdu kod Kranja, koju su zajedno organizirale Hrvatska i Slovenija, a prilikom koje je predsjednica hrvatske Vlade premijerima iz regije uručila hrvatski prijevod europske pravne stečevine.

Premijerka Kosor izvijestila je i o skorašnjoj zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a razgovaralo se i o potpori koju Hrvatska daje Bosni i Hercegovini te je u tom kontekstu bilo riječi i o ulasku te zemlje u Akcijski plan za članstvo NATO-a (MAP).

Steinberg je izrazio snažnu potporu Hrvatskoj na putu prema Europskoj uniji te iznimno važnim ocijenio snažno liderstvo predsjednice Vlade Kosor u čitavoj regiji Jugoistočne Europe. Također je pohvalio Arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije, kao uspješno rješavanje problema ovih dviju zemalja oko graničnog pitanja.

SAD pozdravlja suradnju Hrvatske s ICTY-jem i podupire njezin ulazak u EU

Američki potpredsjednik Joe Biden na sastanku s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor istaknuo je snažnu potporu SAD-a za ulazak Hrvatske u Europsku uniju i pozdravio suradnju Hrvatske s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), naglasio je njegov ured u priopćenju koje je Bijela kuća objavila u utorak navečer.

"Potpredsjednik je naglasio snažnu potporu SAD-a za kandidaturu Hrvatske za EU. U tom kontekstu, on je toplo pozdravio suradnju Hrvatske s ICTY-jem, te napore hrvatske vlade da provede ključne gospodarske reforme" i nastavi borbu s korupcijom, ističe se u priopćenju koje donosi sažetak razgovora Kosor-Biden, održanih u utorak poslijepodne.

Američki potpredsjednik istaknuo je blisko partnerstvo SAD-a s Hrvatskom, ukazao na prvu godišnjicu pristupanja Hrvatske NATO-u, te izrazio priznanje za doprinos Hrvatske operacijama NATO-a, posebno u Afganistanu, dodaje se u priopćenju.

Biden je također pozdravio napore Hrvatske za unaprijeđenje stabilnosti i dobrih odnosa unutar jugoistočne Europe, te odao priznanje premijerki Kosor za postizanje rješenja u dugotrajnom sporu sa Slovenijom, kroz arbitražni sporazum.

On je također pohvalio napore Hrvatske da razvije bliskije bilateralne odnose sa Srbijom, da pruži potporu Kosovu, te da pomogne u naporima međunarodne zajednice da promiče reforme i poboljša fukcioniranje države Bosne i Hercegovine.

Sastanak Bidena i Kosor, održan u Bijeloj kući, trajao je sat vremena, a nakon njega je izjavu za novinare ispred Bijele kuće dala samo hrvatska premijerka, dok je Bidenov ured najavio priopćenje.

Kosor je istakla kako je na sastanku iskazana puna potpora SAD-a dovršetku pristupnih pregovora Hrvatske s EU, nastavku borbe protiv korupcije i mjerama za oporavak hrvatskog gospodarstva.